Ülkemizde demokratik uygulamalar sosyal yapı göz önünde bulundurularak yapılmaktansa tepeden değişiklik yapılarak, ''nasılsa alışırlar'' diyerek dayatılarak gelmedik mi zaten bugünlere.
İşte bu uygulamaların bazılarını eğitim-öğretim dönemi başlamadan görmeye başladık. Siverek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Siverek'te bazı idarecilere ''sizden idareci olmaz olsa olsa öğretmen olur yaşlı insanlarsınız'' demesi ile aslında yapılan uygulamanın hatalı sonuçlarını ortaya koyuyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Yöneticilerine yönelik yaptığı mevzuat değişikliğinde ilk başta demokratik bir uygulamaymış gibi görünen ama işin özünde bir çok okul yöneticisini mağdur ediyor. Mevzuat değişikliğinde, okul müdürlerinin görevine devam etmesi için 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekiyor ki, görevine devam edebilsin. Buraya kadar herşey gayet demakratik ancak, burada puanlama yapılırken bunun 60 puanını İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin insafına bırakan mevzuat geriye kalan 40 puanı ise okulun en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmeni, okul aile birliği, okul öğrenci meclis başkanı, okul kurulunda seçilen öğretmenler puan vermekte.
Her zaman birlikte çalıştığınız okul idarecileri, okul aile birliği, öğretmenler, okul meclis başkanı ve ön kuruldan sadece 40 puan alırken. 4 kişi sadece 60 puan veriyor. Üstelik Siverek'te yeni değişen Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şube Müdürleri bu yöneticileri ne kadar tanıyor ki puan verecekler. 3 aydır atanan bu şube müdürleri hangi demokratik anlayışla puanlamayı yapıyor açıklayıp bizi de aydınlatsınlar.
Üstelik puanlama yapılırken Siverek'te yıllarını idareciliğe veren insanlarla adeta dalga geçerek ''yaşlarınız nedeni ile idarecilik yapamazsınız. Buyrun öğretmenlik yapmaya''diyerek idareciliği ellerinden aldıkları bu okul müdürleri daha düne kadar yapılan idareciler sınavında iyi derecede not alarak atanan ve yaşları 45-55 arası değişen idarecilere bu yapılan dalga geçmek değil de nedir ? Dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta burada yapılan açıklama ve puanlama sisteminde ki puan verenlerin adaletsiz dağılımıdır. Madem bu insanlar artık idarecilik yapamıyor ise Öğretmenlik nasıl yapıyorlar onu nasıl izah edecekler doğrusu anlamış değilim.
Eğitim-Sen; mevzuatın değişeceği dönemlerde bunun aslında eğitim de siyasallaşma ve tasfiye olduğunu belirtince anlayamadık. Üç aydır atanan şube müdürlerinin sanki yıllardır tanıdığı bu müdürlere akla zarar açıklamasının ardından aklımıza ne gelebilir ? Yani İdarecilik bile yapamıyor ise bu insanlar erken emeklilik hakları verilerek onure edin o zaman! kaldı ki bu okul müdürlerinin koltuk sevdası yok. Yıllarını eğitime adayarak performanslarına bakılmadan bu insanlara''Yaşınızdan dolayı idareciliğe elverişli değilsiniz olsa olsa sizden Öğretmen olur'' diyerek bu haksız uygulamada Milli Eğitim Müdürü ve şube müdürlerinin yaşı ve scilleri ne durumda acaba? Belki onların yaşı da ilerlemiş ve Milli Eğitim Müdürlüğüne elverişli değildirler.
İlk bakışta demokratik görünen ama uygulamada haksız puanlamanın önüne en kısa zamanda vazgeçilmelidir. Sendika ve mağdur olan yöneticiler tek çözüm yolu Anayasa mahkemesinden geçen bu değişiklik zaten görüşülecek ama bu yapılırken sendikalar ve idareciler Anayasa mahkemesinin iptali için gerekli çalışmaları da yapmalıdır.
Elbette performansı kötü olan okul idarecileri görevden alınmalıdır. Bunu yaparken her zaman birlikte çalıştıkları insanlara puanlamada daha fazla hak verilmesi gerektiği yerde kalkıp 60 puanı Milli Eğitim Müdürlüklerine bırakmanın izahı hiçbir şekilde olamaz.
Bir çoğunu tanıdığım bu idarecilere yapılan bu haksızlık karşısında her fırsatta açıklama yapanlar acaba şimdi ne yapacaklar çok merak ediyorum. Eğitimin siyasallaştırmak isteyenlerin geçmişte mağdur ettiği bir çok kişi şuan AK Parti kadrolarında bulunuyor ve 12. Cumhurbaşkanı seçilen, Sayın Başbakan her defasında bunu dile getirirken acaba şuanda bu yapılanları ne derece doğru buluyorlar merak ediyorum. Doğrusu böyle bir empati kurma gereği duydu mu acaba ? Gülen Cemaatini tasfiye edeceğiz diye kurunun yanında, yaşın yandığı böyle bir sonucun ortaya çıkacağını düşünmemiş olamazlar sanırım. Çünkü yapılan puanlama keyfi bir uygulamadan öte değil. Çünkü az önce de belirttiğim gibi bu puanlamayı yapan şube müdürleri 3 aydır atanmış ve bu durum sadece Siverek'te değiş bir çok kurumda ciddi sonuçlar doğurmakta.
Eğer olacaksa bu uygulama adaletli olmalı. Okul Müdürleri atamaları da kulisler yapılarak belirlenmemelidir. Çünkü performansa dayalı olmayan bu puanlama sistemi tamamen kulislere bağlı yapılarak Eğitim sistemi zarar görmektedir. Anayasa mahkemesinin sonucu beklenmeden Siverek'te bu okul idarecileri ile dalga geçer gibi yapılan açıklamadan dolayı özür dilemeli ve hakları iade edilmelidir.