Yılmaz Güney’in hapisten kaçış hikayesi film oluyor.
Filmin yapımcılığını Kazım Çarman, yönetmenliğini Cihan İnan üstlenecek.
Yılmaz Güney’in hayatını anlatacak filmin seçme çalışmalarına ilerleyen günlerde başlanması bekleniyor.
Güney’in Isparta yarı açık ceza evinde yatarken Hubschmide’e gönderdiği mektubun ardından yaşananlar ile yarım kalan “Yol” filminin tamamlanma sürecinin yanı sıra filmde Isparta cezaevinden Rodos adasına, İsviçre ve Fransa’ya uzanan kaçış hikayesi anlatılacak.
İsviçreli yapımcı Edi Hubschmid, daha önce Güney’in hapishaneden kaçışı ve ölümüne kadar geçen süreyi “Yol Bir Sürgün Hikayesi” adlı kitapta toplamıştı.
Yılmaz Güney, Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki bir gazinoda, ilçe hakimi Sefa Mutlu’yu öldürdükten sonra 19 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 5 yıl hapis yattıktan sonra 1981’de izinli olarak çıktığı cezaevinden yurt dışına firar etmişti.
YILMAZ GÜNEY KİM?
Yılmaz Güney, 1 Nisan 1937 tarihinde Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Yenice'de doğdu. Yılmaz Güney, 1959'da senaryosunu yazıp oynadığı Bu Vatanın Çocukları ve Ala Geyik filmleriyle sinemaya adımını attı. 1961'de, yazdığı bir öykü nedeniyle tutuklandı. 1966'da, Hudutların Kanunu filminin çekimleri sırasında Şanlıurfa'da alkollü araç kullanırken bir çocuğa çarparak ölümüne sebep oldu. 1967'de Nebahat Çehre ile evlendi, şiddet uyguladığı gerekçesiyle Çehre'den bir yıl sonra boşandı. 13 Eylül 1974'te, Endişe filminin çekimleri için bulunduğu Adana'da bir yargıcı yakın mesafeden kafasına kurşun sıkarak öldürmekten suçlu bulundu. Cinayetin ardından yargılandı ve hapis cezası aldı.
Güney, 1981'de izinli olarak çıktığı hapishaneden yurt dışına firar etti. Kendisinin yazdığı ve Şerif Gören ile birlikte yönetmenliğini yaptığı 1981 yapımı Yol filmi, 1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü kazandı. 9 Eylül 1984'te, mide kanserinden dolayı Paris'te öldü.