Kategoriler

Siverek'te Jeolojik miras tehlike altında! Dünya'da 5 örneği var

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yürütülen yol genişletme çalışmaları, binlerce yıllık doğal bir harika keşfedildi.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yürütülen yol genişletme çalışmaları, binlerce yıllık doğal bir harika keşfedildi. Kâhta karayolunda ortaya çıkan bazalt sütunları, hem bilimsel değeri hem de turizm potansiyeliyle dikkat çekiyor. Ancak yol çalışmaları sırasında bu eşsiz oluşumların zarar gördüğü iddia edildi.

Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp konuya ilgili Gazete İpekyol'a açıklamalarda bulundu.

Şahinalp, sütunlarının yaklaşık 2 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve jeolojik bir miras olduğunu vurguladı.  Şahinalp, bu oluşumların hem bilim insanları için önemli bir çalışma alanı hem de bölgeye turist çekmek için büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti.

ŞAHİNALP: ÇALIŞMALAR SIRASINDA TAHRİBATA UĞRAMIŞTIR

“Jeolojik miras açısından büyük bir öneme sahip olan bazalt sütunları çalışmalar sırasında tahribata uğramıştır.” diyen Şahinalp, şunları kaydet:

“Bugün Siverek’teki Sivil Toplum Kuruluşlarından aldığımız bilgiler, fotoğraflarave video görüntülerine göre, Siverek Kâhta karayolu 31. Km.sindeyol genişletme çalışmalarında bazalt sütunlarına rastlanılmıştır. Ancak eldeki görüntülere bakıldığında jeolojik miras açısından büyük bir öneme sahip olan bazalt sütunları çalışmalar sırasında tahribata uğramıştır. Ancak Sivil Toplum Kuruluşlarının girişimleriyle yol çalışmasının 1 günlüğüne de olsa durdurulmuş olması sevindirici bir haberdir. “

“2 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞMUŞ OLAN KARACADAĞ VOLKANİZMASININ ÜRÜNLERİDİR”

Sütunlarının yaklaşık 2 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Şahinalp, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Siverek’te ortaya çıkarılan bazalt sütunları günümüzden yaklaşık olarak 2 milyon yıl önce oluşmuş olan Karacadağ Volkanizmasının ürünleridir. Bazalt sütunları, volkanik çatlak veya bacalardan akan lavların soğuması ve üst kısmının iç kısmına göre daha erken soğuması ve kabuk bağlaması ile oluşumları başlar. Dış kabuğun soğuması sonucundabüzülmeler ve belirli merkezler etrafında nihayetinde çatlamalar başlar. Bu çatlaklar altıgen veya beşgen şeklinde olabilir.Çatlak geliştikten sonra büyümeye devam eder ve bu büyüme akış yüzeyine dik olarak devam eder. Zamanla bu çatlaklar daha derine iner ve bazalt sütunlarını oluşturur. “

“NEDENİYLE ACİLEN KORUMA ALTINA ALINMA BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

“Oluşum mekanizmalarında bakımından bazalt sütunları jeolojik miras olarak hayli önem arz etmektedirler.” İfadelerini kullanan Şahinalp açıklamasını şu sözlerle tamamladı: 

“Bazalt sütunları ayrıca jeoturizmde de önem arz eden oluşumlardır. Aynı oluşumları UNESCO Global Jeoparkı olan Kula-Salihli Jeoparkı’nda görmek de mümkündür ve burada koruma altına alınmıştır. Bazalt sütunlarının ortaya çıktığı alanın lokasyonuna bakıldığında, Takoran Vadisi’ne 18, Nissibi Köprüsü’ne 8 km ve Nemrut Dağı’na 40 km mesafede yer almaktadır. Dolayısıyla başta Takoran Vadisi olmak üzere turizm potansiyeli geliştirilmek istenen ve Şanlıurfa turizminde önemli bir yere sahip olan bir alanda yer almaktadır. Bazalt sütunlarının hem jeomiras açısından hem de turizm potansiyeli geliştirilmek istenen bir alanda yer alması nedeniyle acilen koruma altına alınma büyük bir önem arz etmektedir. Bu bağlamda yol çalışmasının durdurularak jeoloji, coğrafya, turizm alanlarından bilim adamları ileŞanlıurfa Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Karayolları bölge müdürlüğünden yetkililerin bir araya gelerekbir an önce çözüm üretmesi önem arz etmektedir.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
EĞİTİM
31 Kez Görüntülendi.
Yeni eğitim öğretim yılı yarın başlıyor; 20 milyon öğrenci ders başı yapacak
SİVEREK
43 Kez Görüntülendi.
Kayıp Narin’in cansız bedenine ulaşıldı
GÜNDEM
59 Kez Görüntülendi.
Vali Şıldak; Doğa harikası bazalt sütunlar koruma altında
SİVEREK
137 Kez Görüntülendi.
Siverek Kent Konseyi'nden bazalt sütunlarla ilgili ziyaret
SİVEREK
105 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak; Bir başkadır benim memleketim notuyla paylaştı
YAŞAM
105 Kez Görüntülendi.
SÜNNET ŞÖLENİNDE ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ
SİVEREK
149 Kez Görüntülendi.
Siverek’te fosseptik çukuruna düşün çocuk hayatını kaybetti
GÜNDEM
106 Kez Görüntülendi.
Jandarma'dan dolandırıcılara operasyon
SİVEREK
122 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak, yeni belediye binasının yerinde incelemelerde bulundu
GÜNDEM
782 Kez Görüntülendi.
Siverek'te Jeolojik miras tehlike altında! Dünya'da 5 örneği var