Siverek'li Yazar Zübeyir YETİK siverekhaber de

Zübeyir Yetik, 01.01.1941 Tarihinde Siverek’te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır

Siverek'li Yazar Zübeyir YETİK siverekhaber de

         Zübeyir Yetik, 01.01.1941 Tarihinde Siverek’te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylânpınar’da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa’da okudu. Askerliğini “yedek subay öğretmen” olarak Manisa ve İzmir’de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesinde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı Programında üniversite sonrası öğrenim gördü.
1972'de Kâmuran Kaplan'la evlendi.
      Zübeyir Yetik 1958–60 Yıllarında Urfa’da gazetecilik, vekil öğretmenlik; 1962–65 Yıllarında İzmir ve Ankara’da gazetecilik; 1966–74 Yıllarında Urfa’da öğretmenlik, hal müdürlüğü, bankacılık, serbest muhasebecilik; 1974’ten itibaren İstanbul’da gazetecilik, yayıncılık, sendikacılık, Türkiye Kızılay Genel Müdürlüğünde kontrolörlük, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde APK uzmanlığı, Kızılay İstanbul Bölge Müdürlüğünde mali İşlerden sorumlu müdür muavinliği görevlerinde bulundu. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak 1994’de göreve başladığı İSKİ’deyken 2003 Yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.
İlki 1981’de olmak üzere 6 defa Hacca gitmiş olan Zübeyir Yetik, 1992 Erzincan Depremi’nde, 1993’te Karabağ olayları sırasında Azerbaycan’da uzun süre görev yapmıştır.
Yazı Hayatı:
       Kalemle ilk ilişkisi şiirle oldu. 1958 Yılında Urfa’da Demokrat Türkiye’de köşe yazılarına başladı. İzmir ve Ankara’da bulunduğu 1960–1965 Yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde her kademede görev yaptı, o günlerde yayınlanan haftalık ve aylık yayınlarda sürekli olarak yazılar yazdı. 1974 Yılında Genel Yayın Müdürlüğünü üstlendiği Milli Gazete’deki köşe yazarlığı ise aralıklı olarak 1984 Yılına dek sürdü. Büyük Doğu’nun 1976 Yayın dönemi hazırlıkları sırasında Üstat Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte çalıştı.. Ardından Çığır Yayınları Limitet Şirketi’nin kuruluşuna önayak oldu ve bu şirkette bir süre genel müdürlük yaptı. 1992–2002 Yıllarında Akit     Gazetesinde haftalık yazılar yazdı. Pek çok yerde konferanslar da veren Zübeyir Yetik, 1984    Yılından 1992’ye kadar ağırlıklı olarak kitap telifi ile uğraştı...
Sosyal Çalışmaları ve Sendikacılığı:
     İzmir’de bulunduğu yıllarda İzmir Türkocağı Gençlik Kolu Başkanlığı yaptı. Urfa’da “Türkocağı” şubesi ve “Urfa İlim ve Fikir Yayma Cemiyeti”ni kuran Zübeyir Yetik, aynı dönemde Öğretmenler Sendikasının Urfa Şubesini kurdu. Harran Üniversitesi için atılmış ilk adım olan “Harran Üniversitesi Kurma Derneği”nin kuruluşunda bulundu ve genel başkanlığını üstlendi.
1976’da ÖZ-METAL-İŞ SENDİKASI’nı kurdu, ardından HAK-İŞ’in kuruluşuna öncülük etti;     Genel Sekreterlik görevini üstlendi. 1997 Yılında BEM-BİR-SEN’in Genel Başkanlığını üstlenerek memur sendikacılığına başladı. 2000 Yılında MEMUR-SEN KONFEDERASYONU’nun genel başkanlığına seçildi. Sendikacılık yaşamı 2001 Yılının ortalarına dek sürdü.
Zübeyir Yetik’in yayınlanmış 25 kitabı bulunmaktadır.

 

Zübeyir Yetik yazıları için tıklaynız

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER