Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi, 1978 yılında gerçekleşen ve Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Maraş katliamına dikkat çekmek adına basın açıklaması düzenledi.
Türkiye tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Maraş Katliamı’nın 41’inci yılı dolayısıyla Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi üyelerı tarafından basın açıklaması yapıldı.
Sırrın Mahallesindeki Cemevinde düzenlenen açıklama, 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Alevi Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Türkmen, yaptığı basın açıklamasında, 41 yıl önce yaşanan ve birçok insanın hayatını kaybettiği ve birçoğunun da yaralandığı Maraş olaylarının yıl dönümünde katliamı andıklarını belirterek,
"Yakın tarihimizin en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitlesel katliamı olan ve hazırlıkları aylarca süren Maraş Katliamının üzerinden 41 yıl geçti. Ancak kanlı katliamın izleri hala hafızalarda duruyor. Alevi halkımıza yönelik düzenlenen bu katliamın sorumlularını 41. Yılınds bir kez daha lanrtliyoruz" dedi.
Maraş katliamının 19-26 Aralık 1978 yılında gerici faşist günlerce yapılan, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en acımasız ve en vahşi katliamlarından biri olduğunu belirten Türkmen, "Maraş'ta Alevi ve solcu kesimlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde, Alevilerin yaşadığı evler tek tek çarpı işareti ile işaretlenerek insanlar Hitler faşizmini aratmayacak şekilde vahşice öldürüldü. Kadınlara tecavüz edildi, bebekler boğazlandı, çocukların gözleri şişlendi, baltalarla, şişlerle insan kıyımları yapıldı, evler ve işyerleri ateşe verilip yakıldı. Ve nihayetinde Maraş ile birlikte 13 ilde sıkı yönetim ilan edilerek 12 Eylül askeri cuntasının zemini hazırlanmış oldu" diye ifade etti.
"Maraş'ta olan bir iç savaş değildir, bu Alevi Sunni çatışması da değildir, bir katliamdır" diyen Türkmen, açıklamasında şunları kaydetti;
"Çevre illerden Maraş'a getirilen katil çetelerine belli hedefler gösterilerek, her şeyi hesaplanan bir planla yürürlüğe konan faşist bir eylemdir. Katliamları yapanlar değil, katliamları gündeme getirenler suçlu görüldü. Yarayı kaşımayın; tarihi, tarihçilere bırakın gibi kurnazlıklarla katliam ve katliamcılar unutturulmaya çalışıldı. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bizce bunun çözümü, katliamın gizli arşiv belgelerinin açıklanması ve sorumluların bulunması ile olur. Bizler, kaç yıl geçerse geçsin Maraş'ta kaybettiğimiz canlarımız için adalet arayacağız ve bu karanlığı aydınlatıncaya kadar çaba harcayacağız.
Maraş katliamını ve sonrasında yaşanan katliamları unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Maraş Katliamının 41. Yılında yaşamını yitiren canlarımızı saygıyla anıyor; katilleri koruyucularını ve onları yönlendiren insanlık dışı gerici faşist ideolojilerini ve Dünya üzerinde yaşanan tüm katliamları ve soykırımları kınıyor ve lanetliyoruz."
Basın açıklaması, 'Maraş'ı unutma unutturma', 'Faşizme karşı omuz omuza' ve 'Düzen Alevisi olmayacağız' şeklindeki sloganlarla sona erdi.