Kategoriler

Ramazanda kabızlık sorununu hafife almayın

Ramazan ayında iftarda çok ve hızlı yemek yemek, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabiliyor.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan ve sık görülen bir sorun. Bunun sonucunda çıkan dışkı çok sert ya da çok küçük olabilir. Haftada üç seferden az dışkılama ihtiyacı duyulması kabızlık olarak adlandırılıyor. Kabızlık bazı ilaçların yan etkisi sonucu ortaya çıkabileceği gibi beslenme tarzına bağlı olarak da oluşabiliyor. Ramazan ayında iftarda çok ve hızlı yemek yermek, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabiliyor.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan, Ramazan’da kabızlıktan korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında şu önerilerde bulundu:

“Kabızlık kişinin sert dışkılaması dışkılama esnasında zorlanması veya haftada üçten daha az sayıda dışkılamaya çıkması olarak tanımlanabilir. Kabızlığın en sık sebebi kişinin yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Özellikle su tüketiminin az olması, kış aylarında 1,5 litrenin altında, yaz aylarında ise 2,5 litrenin altında su tüketimi, lifli gıdalardan, sebze ve meyveden, bakliyatgillerden, zeytinyağlı yiyeceklerden az tüketilmesi, fast-food, et, kebap gibi proteinden zengin gıdaların sık tüketilmesi diyet amacıyla karbonhidrattan fakir diyetlerin tüketilmesi, onun dışında hastaların yaşlılık, uzun süre, yatalak kalma gibi hareketsiz durumlar, gebelik ve aşırı kilo alımı gibi durumlar kabızlığın en sık sebeplerindendir.

Bunun dışında geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları, tiroit bezinin az çalışması, şeker hastalığı, birtakım kalp ilaçlarının fazla tüketilmesi veyahut bağırsaktaki kitle gibi durumlarda kabızlığın sebeplerindendir.”

KABIZLIĞI NASIL TEDAVİ EDEBİLİRİZ?

“Özellikle su tüketimi, lifli gıdalarla beslenme ve hareket bizim için çok önemli” diyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kişilerin kendi başlarına eczaneden ilaç alması, aktarlardan toz veya bitkisel ürünleri fazla tüketmesi ilerde daha büyük problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebep olmaktadır. Eğer ki su tüketiminin iyi olması, lifli gıdalarla beslenmenin yeterli olması veya hareketin yeterli olması gibi durumlar sonucunda hala kabızlık devam ediyorsa lütfen bir hekime başvurunuz”.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
SİYASET
47 Kez Görüntülendi.
Başkan Bucak: “Birlik ve beraberlik içinde bir bayram olsun
GÜNDEM
44 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa'da bayram öncesi sıkı denetim! 11 bin 261 personel görevde
GÜNDEM
127 Kez Görüntülendi.
Başkan Gülpınar’dan Ramazan Bayramı Mesajı
GÜNDEM
199 Kez Görüntülendi.
AK Parti Siverek İlçe Başkanı Özeyranoğlu’ndan Ramazan Bayramı Mesajı
SİYASET
12 Kez Görüntülendi.
Bucak'tan kaza riski taşıyan kavşağa bayram sonrası çözüm müjdesi
GÜNDEM
21 Kez Görüntülendi.
Siverek'te nostaljik Ramazan Coşkusu: Karagöz ve Hacivat sahnelendi
GÜNDEM
30 Kez Görüntülendi.
Şanlıurfa Valiliği'nden yağış uyarısı!
GÜNDEM
43 Kez Görüntülendi.
Siverek'te Sakal-ı Şerif kadınların ziyaretine açıldı
SİVEREK
36 Kez Görüntülendi.
Siverek'te silah operasyonu
SİYASET
19 Kez Görüntülendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Bayram Müjdesi: Tatil 9 Güne Çıktı