Şanlıurfa bir sağlık skandalına ev sahipliği yaptı.
Çin'den dünyaya yayılan ve kısa sürede pandemiye dönüşen koronavirüs, her gün yüzlerce can almaya devam ediyor. Salgın Türkiye'de de her gün binlerce kişiye bulaşıyor ve ölüm haberleri de beraberinde geliyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu da salgının yayılmasını engellemek ve ölümlü vakaların önüne geçmek için test sayısında artışa gidilmesine karar verdi. Evrensel bir sağlık savaşı verilen bugünlerde bilim dünyası gece gündüz aşı bulmak ve ilaç geliştirmek için mücadele ederken, biyoteknoloji firmaları da tanı için test kiti ve cihaz üretmeye başladı. Kısa süre moleküler tabanlı yerli test kiti geliştirildi. Hızlı sonuç veren antijenden geliştirilmiş tanı kitinin Türkiye genelinde tüm illere dağıtılma kararı alındı.
CİHAZ VARKEN GİZLENDİ İDDİASI
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü de kitlerin yanısıra tanı için cihaz arayışına girdi. Çünkü bugüne kadar tahlil sonuçları için önce Adana ardından Ankara yolu gözleniyordu. Erken teşhisin hayat kurtarmakla eşdeğer olduğu bilinirken, Sağlık Müdürlüğü de sonuç için günlerce beklememek adına adeta yana yakıla cihaz bulmak için girişimlerde bulundu ancak sonuç alınamadı. Son çare yurt dışından sipariş verildi ancak gümrük kapalı olduğu için cihaz temin edilemedi. Bu sırada kentte tanı için de kullanılabilen tam 6 cihaz olduğu öğrenildi. Cihazın bir laboratuvar ile Harran Üniversitesi'nde bazı akademisyenlerde bulunduğu ancak İl Sağlık Müdürlüğünün kendi envanteri olmadığı için fark etmediği anlaşıldı. Bir akademisyenin ise şahsi cihazı olduğu gerekçesini öne sürerek, Sağlık Müdürlüğü'ne tahsis etmediği iddia edildi. Adeta bir insanlık suçu yaşanması şaşkınlık yarattı.
1 CİHAZA EL KONULDU
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde de bir cihaz olduğu öğrenilince Vali Abdullah Erin'in talimatı ile Real Time PCR Detection Cihazına el konuldu ve cihaz geçici olarak Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine devredildi. Bakanlık ile yapılan görüşmeler sonucu hastaneye bir cihaz daha tahsis edildiği öğrenildi ve İl Sağlık Müdürlüğü'nün girişimleri ile kentte şuan tanı için 2 cihaz hizmete sunulmuş oldu.
TANI İÇİN YOL GÖZLEMEYE SON
Cihaz sayesinde şüpheli hastaların tahlilleri başka illere gönderilmeden kentte yapılabilecek. Böylece kısa sürede tanı konulacak ve erken tedavi ile hayat kurtarma şansın yüksek olacak.
Mustafa ARISÜT-Özlem ÇELİK-AJANS URFA