Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin ilçe belediye başkan adaylarını 3 Aralık’ta açıklamaya başlıyor. Şanlıurfa ilçeleri ile ilgili aday çalışması, büyükşehir çalışmasında olduğu kadar hızlı değil. Henüz netleşen ismin bulunmadığı biliniyor. Kulislerde dolaşan bilgilere göre de netlik kazanan isim yok sadece hangi ilçede hangi ismin öne çıktığı belli. Durumu en karışık olan ilçeler MHP ile ittifak kapsamında pazarlığa konu olan Akçakale, Harran ve Siverek. Şimdiden ne söylense boş… AK Parti açısından zor sınavlarından birisi Birecik. İlçede 24 Haziran’dan bu yana siyasi gerilim var. AK Parti’nin tercih hatası yapması durumunda veya muhalefetin akıllı hareket etmesi halinde 2009’da yaşanan tablo yine ortaya çıkabilir. Ve kayyum ilçeleri hariç tüm ilçeleri ve büyükşehir belediyesini elinde bulunduran AK Parti, seçimden en zararlı çıkan parti olabilir. Ajans Urfa, Seçim Analizi 2’nci bölümde durumu en karışık olan ilçeleri ele aldı.
10 YILDA BİR YAŞANAN SİYASİ ŞOK TEKRAR EDER Mİ?
Yerel seçime 122 gün kala kentte görünen siyasi tablo ilçeler açısından oldukça karışık. 1989, 1999 ve 2009’da hep iktidarları şoke edecek sonuçlar yaşanmıştı ilçelerden gelen seçim sonuçlarıyla birlikte. Gidişat 10 yılda bir iktidarlar açısından yaşanan sarsıcı sendromun 2019’da da yaşanacağı yönünde. Özellikle 2009’da AK Parti Şanlıurfa merkezin aynı sıra ilçelerde büyük bir hezimet yaşamıştı. Sadece Bozova ilçesini kazanmış diğer ilçelerin 9’unda seçimi kaybetmişti.
AK Parti’den aday gösterilemeyen Fakıbaba, bağımsız olarak seçimi kazanması Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Aynı 2019 seçiminde AK Parti’den aday olma şansı bulamayan Akçakale ilçesinde Abdulhakim Ayhan, Birecik ilçesinde Faruk Pınarbaşı, Hilvan'da Aslan Ali Bayık Saadet Partisi’nden; Ceylanpınar ilçesinde İsmail Arslan, Halfeti ilçesinde Mustafa Bayram, Suruç'ta Ethem Şahin ve Viranşehir'de Leyla Güven DTP’den; Harran'da Mehmet Özyavuz MHP’den; Siverek'te Ali Murat Bucak Demokrat Parti’den; Karaköprü beldesinde ise Nihat Çiftçi bağımsız olarak seçimi kazanmıştı.
BAŞKANLARDA METAL YORGUNLUK SEÇMENDE TEPKİ
2019 Mart seçimine doğru ilerlerken ilçe belediye başkanlarının çoğunda “metal yorgunluk”, seçmende ise “tepki” had safhaya ulaştı. Görev alanları sınırlı ve az olmasına rağmen belediyeler yeterli performansı sergileyemiyor ve başkanların çoğunun heyecanı kalmadı. Kötü oldukları konuların başında imar geliyor. Bunu takip eden başlıca sorunlar temizlik, alt yapı yetersizliği ve şaibeler. Kaynakları yerinde kullanamamanın sıkıntısını, İller Bankası borcuna karşılık kendilerinden kesinti yapmaya başlayınca iyice hissetmeye başladılar. 13 ilçeden 10’a yakınında kasa boşaldığı gibi bir de borçlular kapıya dayandı. İhalelerine dahi kimse girmeyecek boyuta geldi.
KAYYUMLA HİZMET GELDİ ANCAK…
Kayyum atanan ilçeler ilk kez bu kadar hizmet aldı. Çünkü HDP’li belediye başkanları daha çok siyasi söylemlerle ayakta durmayı tercih ediyordu. İçlerinde belediyecilik açısından iyi olan Viranşehir’di. Bu yüzden Viranşehir’de görevi devralan kayyum yönetiminin işi bu ilçede biraz daha rahat oldu. Viranşehir’i hizmet kalitesi açısından Suruç takip etti. Halfeti ve Bozova kayyumları diğer ilçe kayyumları kadar iyi olmasa da eskisine oranla daha iyi bulan var. Ülke ve kent merkezinde partililerin karıştığı şaibeler ise, özellikle kayyum belediyelerinin hizmetlerini gölgeliyor. Bu yüzden ilçedeki muhalif siyasiler kendilerine göre geniş bir propaganda alanı buldu. Bu yüzden kayyum atanan Viranşehir, Suruç, Halfeti ve Bozova’da AK Parti’nin seçimi kazanacağı yönünde kimse iddiada bulunamıyor.
ÇOĞU BAŞKAN GİDECEKTİ ŞİMDİ DURUM DEĞİŞTİ
AK Parti, ilçelerde başvuru sayısı çok olmasına rağmen karşılık bulacak ve toplumsal tanınırlığı bulunan aday sıkıntısı yaşıyor. İlçelerin hemen hemen hiçbirinde seçmeni heyecanlandıracak aday adayı çıkmadı. 16 yıllık iktidar olan ve iktidar olduğu için de kısmen yıpranmış bir parti sayılan AK Parti açısından durum belki anlaşılabilir ama diğer partilerde de durum iç acıcı değil.
Başvuranlar arasında “sicili temiz” olanlara AK Parti Genel Merkezinin çeşitli siyasi gerekçeler ve yanıltmalar sonucu sıcak bakmadığı biliniyor. Ortaya çıkan bu tablo sonucu bir daha aday gösterilmeyeceğine kesin gözüyle bakılan AK Parti’li belediye başkanlarının şansları yeniden arttı.
MUHALEFET DE ARADIĞI ADAYI BULAMIYOR
Usulsüzlüğe bulaşmayan belediye yok denecek kadar az, ancak hizmetlerin aksaması seçmeni öfkelendiren en önemli faktör oldu. Kırsal alana ise seçim esnasında giremeyecek ve tepkilerle karşılaşacak belediye başkanları var. Bu nedenle AK Parti kırsalda da seçim çalışmasını güçlükle yürüteceğe benziyor. Muhalefet partileri açısından da ilçelerde durum iç açıcı değil. HDP güçlü olduğu ilçelerde en fazla başvuru alan muhalefet partisi olmasına rağmen tanınırlığı olan aday bulamıyor. MHP de güçlü olduğu Harran’da tek adayla neredeyse seçim startı verecek. MHP MYK Üyesi ve Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz’un oğlu Mahmut Özyavuz partinin ilçe belediye başkan adayı. Siverek’te ise Fatih Bucak ismi MHP’nin belediye başkan adayı olarak açıklandı. MHP güçlü olduğu Akçakale’de de aday sıkıntısı yaşıyor.
HALİLİYE’DE KIRAN KIRANA REKABET
Kulis bilgilerine göre, merkez ilçelerden Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ile Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli şansı en az olanlar. Özellikle Haliliye’de aday adaylarının kıran kırana bir rekabeti söz konusu. ŞUSKİ Genel Müdürlüğünden istifa edip aday adayı olan Hamdi Us’un adaylığına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak şimdi durum değişti ve Us devre dışı kaldı. 23 kişilik aday adayı listesinden geriye sadece AK Parti il yönetiminden istifa eden Sait Ağan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu referanslı Mustafa Taş kaldı. Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Mahmut Kırıkçı ile halen AK Parti Haliliye İlçe Başkanlığını yürüten Mehmet Canpolat’ın da adı kulislerde dolaşıyor.
BUCAK İLE SİVEREK’TE DENGELER DEĞİŞTİ
Fatih Bucak ismi açıklandıktan hemen sonra ilçe siyaseti açısından bomba sayılabilecek bir gelişme yaşandı ve tehditler havada uçuştu. Güneydoğu TV’de canlı yayınlanan programa telefon bağlantısı ile katılan Fatih Bucak, kendisinden başka kimseye seçim çalışması yaptırmayacağı yönünde tehditlerde bulundu. Oldukça sert bir üslup kullanan Bucak, gündemin tam ortasına oturdu. İsim vermese de en çok AK Parti Şanlıurfa Milletvekili M.Kasım Gülpınar’a tepki gösterdiği anlaşılan Bucak, ilçede adeta siyasi dengeleri değiştirdi. Bu durum üzerine HDP’nin ilçedeki adayının CHP eski Milletvekili Turan Tüysüz olduğu bilgisi dolaşmaya başlarken, AK Parti’nin ise bu ilçede daha titiz bir çalışma yapacağı öğrenildi.
Özellikle bu gerilimin ardından Gülpınar’a yakın bir isim yerine mevcut başkan Resul Yılmaz’ın AK Parti’deki şansı daha da arttı. Çünkü Yılmaz tartışmanın tarafı olmaktan uzak kaldı.
Mustafa ARISÜT/Analiz Haber-AJANS URFA
YARIN : SEÇİM ANALİZİ -III-
emre can 6 Yıl Önce
resul sadece kendi akrabalarına yarandı ve görevini layıkı ile yerine getiremedi. şehmus aydın devletimizinde desteği ile sivereği hak ettiği yere getirecek adaletli vede tecrübeli bir isimdir..
Karacadaglı 6 Yıl Önce
Nüsret tüysüz hakkıyla yerine getirir bu görevi hayırlı olsun .
Mm 6 Yıl Önce
Hepsi Liyakatsizdir...
emre can 6 Yıl Önce
kimbilir belkide oyunu bozmak için ak parti adayı ahmet ersin bucak olur. ve o zaman dengeler yine değişir...
Ali 6 Yıl Önce
Kotunun iyisi. Resulm Yilmaz.diger adaylara nazaran en iyisi Resul Yilmaz.