SİVEREKLİ YAZAR MEHMED UZUN 5. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR

Diyarbakır Havaalanına indiğinde "Diyarbakır hayatımın şehridir. Berxwedan jiyane (Direnmek Yaşamaktır). Ben buraya ölmeye değil yaşamaya geldim"

SİVEREKLİ YAZAR MEHMED UZUN 5. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR
 Lütfü Yalgı'nın Özel Haberi


     Mide kanserine yakalandıktan sonra İsveç'teki doktorlarının bir haftalık ömür biçtikleri yazar Kürt Aydın'ı Mehmed Uzun 2006 yılı Temmuz ayında radikal bir kararla Diyarbakır'a döndü. Diyarbakır Havaalanına indiğinde "Diyarbakır hayatımın şehridir. Berxwedan jiyane (Direnmek Yaşamaktır). Ben buraya ölmeye değil yaşamaya geldim" demişti.

     Diyarbakır'da doktorlarının gözetiminde 15 ay süresince dolu dolu yaşadı ve 11 Ekim 2007 tarihinde vefat etti. Cenazesi onbinlerin katılımıyla Diyarbakır Mardinkapıdaki mezarlığa defnedildi. Tabutunun başında Uzun'un kendi vasiyeti üzerine yaşamı boyunca"baba" diye hitap ettiği ünlü yazar Yaşar Kemal, siyasetçi Ahmet Türk ile Şerafettin Elçi, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in evsahipiğinde konuşmalarıyla uğurladılar Mehmed Uzun'u.

    55 yaşında hayata veda eden Modern Kürt Edebiyatının öncülerinden usta yazar Uzun, edebiyatı ile anadili Kürtçe'de ısrarın sürgün diyarlardaki sesi oldu. Geride sekizi roman olmak üzere 19 kitap bıraktı. Eserleri birçok dünya diline çevrildi.

    1985 yılında Türkiye Yayıncılar Birliğinin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" ödülünü aldı. Daha sonra Berlin Kürt Enstitüsünün Edebiyat Ödülü ile Erick Lundeberg ödülüne "İsveç kültür yaşamına katkılarından dolayı" İsveç Kültür Akademisince layık görüldü. Torkmeye Seegerstedt "Özgürlük Kalemi" ödülünü ise "Edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı" layık bulundu.

Yazar Mehmed Uzun ölüm tarihi olan 2007'den bu yana her yıl dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenlerince Diyarbakır Mardinkapıdaki mezarı başında 11 Ekim günü vefat saati olan saat 11'de anılıyor.-

Bu yıl Mehmed Uzun'un ölümünün beşinci yılı olması nedeniyle aynı gün dört şehirde olmak üzere Diyarbakır, Hewlêr (Erbil), İstanbul ve Stockholm'de anılacak.

Diyarbakır'daki törene PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezinin Diyarbakır Temsilciliği, Kürt Yazarlar Derneği, Kürt PEN Girişim Komitesi, Mehmed Uzun'un kardeşleri, eşi, çocukları, arkadaşları, dostları ve sevenleri katılacak.

Sidar Jir - Kürt Yazarlar Derneği

Anma Programının bitiminde Diyarbakır Ermenisi Udi Yervant, Kürt yazar Mehmed Uzun'un sevdiği müzik parçalarından oluşan mini bir mezar başı ut resitali verecek.

Anma Programının bitiminde Diyarbakır Ermenisi Udi Yervant, Kürt yazar Mehmed Uzun'un sevdiği müzik parçalarından oluşan mini bir mezar başı ut resitali verecek.55 yaşında hayata veda eden Modern Kürt Edebiyatının öncülerinden usta yazar Uzun, edebiyatı ile anadili Kürtçe'de ısrarın sürgün diyarlardaki sesi oldu. Geride sekizi roman olmak üzere 19 kitap bıraktı. Eserleri birçok dünya diline çevrildi.

1985 yılında Türkiye Yayıncılar Birliğinin "Düşünce ve İfade Özgürlüğü" ödülünü aldı. Daha sonra Berlin Kürt Enstitüsünün Edebiyat Ödülü ile Erick Lundeberg ödülüne "İsveç kültür yaşamına katkılarından dolayı" İsveç Kültür Akademisince layık görüldü. Torkmeye Seegerstedt "Özgürlük Kalemi" ödülünü ise "Edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı" layık bulundu.

Yazar Mehmed Uzun ölüm tarihi olan 2007'den bu yana her yıl dostları, yazar arkadaşları, ailesi ve sevenlerince Diyarbakır Mardin kapıdaki mezarı başında 11 Ekim günü vefat saati olan saat 11'de anılıyor.

Mehmet Uzun'suz 5 yıl geçti

Yaşadığı sürgün yaşamına rağmen Kürt edebiyatına kattığı 20'ye yakın romanla Kürt dilinin gelişimine ciddi katkılar sunan yazar Mehmet Uzun'un aramızdan ayrılışının 5. yılı geride kaldı.
30 yıllık sürgün yaşamında yazdığı romanlarında Mezopotamya'yı kaleme alan Uzun, "Tarihini bilmeyen, tarihini kendisine göre yorumlamayan bir entelektüel hareketin, bir siyasi hareketin başarı şansı yoktur" diyordu. Uzun, "Ölmeye değil, yaşamaya geldim" diyerek 2006 yılında Diyarbakır'a döndü. Uzun, adına düzenlenen konferansta, "Ömrüm yeterse yeni bir kitap yazmak istiyorum ve bu kitaba 'Mağlupların Anlatısı' adını vereceğim" dediği kitabını tamamlayamadan, yakalandığı mide kanseri sonucu 11 Ekim 2007 tarihinde Diyarbakır'da hayata veda etti. Ardında sürgünde gelişen bir dilin edebiyatına 20'ye yakın dile çevrilmiş eserler bırakarak aramızdan ayrılan Uzun, demokrasi ve barış mücadelesini de sürgün hayatı boyunca sürdürdü.
'Dikenli yolları açan adam'
Yaşar Kemal'in "Dikenli yolları açan adam" dediği Uzun hakkında konuşan Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Şeyhmus Sefer, Uzun'un Kürt edebiyatına büyük bir emek verdiğini dile getirerek, Uzun'un sürgünde yaşamasıyla birlikte Kürt dilinin ve edebiyatının Avrupa'da tanınmasında büyük bir payı olduğunu dile getirdi. Uzun'un kitaplarını kaleme alırken geliştirdiği yöntem sayesinde geniş bir okuyucu kitlesine ulaştığına işaret eden Sefer, "Mehmet Uzun'un romanlarında kullandığı rahat dil sayesinde okuyucu kitabı rahatlıkla anlayabiliyordu. Bunun edebiyatta avantajı dezavantajı nedir? Bu başka bir eleştiridir. Ama Mehmet Uzun bu sayede geliştirdiği bu yöntem sayesinde geniş okuyucu kitlesi tarafından sevildi" diye konuştu. Sever, Kürt edebiyatının gelişmesinde katkısı bulunan herkese büyük bir saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, Mehmet Uzun'un da bunlardan biri olduğunu belirtti.

   Mehmet Uzun için Diyarbakır Mardinkapı Mezarlığı'nda bulunan kabri başında 11 Ekim günü saat 11.00'da ailesi, yakın çevresi ve sevenlerinin de katılacağı bir anma töreni gerçekleştirilecek.

Mehmet Uzun kimdir?

1953 yılında Urfa'nın Siverek İlçesi'nde dünyaya gelen Mehmet Uzun, 1977 yılından itibaren İsveç'te sürgün hayatı yaşamaya başladı. 1985 yılından itibaren romanlarını Kürtçe kaleme alan Uzun hakkında Türkiye'de çok sayıda dava açıldı. 1981'de Türkiye vatandaşlığından atılan Uzun'un Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları 20'ye yakın dilde yayınlandı. İsveç Pen Kulübü ve Dünya Gazeteciler Birliği üyeliği yapan Uzun, uzun bir süre İsveç Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüttü. Uzun, 2001 yılında Türkiye Yayıncılar Birliği'nin her yıl verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü, roman sanatına ilişkin belirleyici katkılarından dolayı, Berlin Kürt Enstitüsü'nün Edebiyat Ödülü'nü aldı. Yarattığı edebiyat ve sözün özgürlüğüne ilişkin duruşundan dolayı İskandinavya'nın en önemli ödüllerinden olan Torgny Segerstedt Özgürlük Kalemi Ödülü'nü ve 2002'de İsveç kültür yaşamına sunduğu katkılarından dolayı İsveç Akademisi'nin Stina-Erik Lundeberg Ödülü'nü aldı.

  Uzun'un yayınlanmış eserleri: Tû (Sen), Mirina Kalekî Rind (Yaşlı Rinde'nin Ölümü),Siya Evînê (Yitik Bir Aşkın Gölgesinde), Rojek ji Rojên Evdalê Zeynikê (Evdalê Zeynikê'nin Günlerinden Bir Gün), Destpêka Edebiyata Kurdî (Kürt Edebiyatına Giriş), Hêz û Bedewiya Pênûsê (Kalemin Gücü ve Görkemi), Mirina Egîdekî (Bir Yiğidin Destanı), Världen i Sverige (Tüm Dünya İsveç'te), Antolojiya Edebiyata Kurdî (Kürt Edebiyat Antolojisi), Bîra Qederê (Kader Kuyusu), Nar Çiçekleri, Ziman û Roman (Dil ve Roman), Bir Dil Yaratmak, Dengbêjlerim, Ronî Mîna Evînê - Tarî Mîna Mirinê (Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık), Zincirlenmiş Zamanlar Zincirlenmiş Sözcükler, Dicle'nin Sesi I - Hawara Dîcleyê (Dicle'nin Yakarışı), Diclenin Sesi II - Dicle'nin Sürgünleri, Ruhun Gökkuşağı." İsimli kitapların yazarıdır.






Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER