SES Siverek Temsilciliğinden basın açıklaması

SES Siverek Temsilciliğinden basın açıklaması...

SES Siverek Temsilciliğinden basın açıklaması

Siverek SES İlçe temsilciliği SağlıkBakanlığı'nın bütçesini protesto etmek amaçlı meclis önünde yapılan basınaçıklamasına katılan 6 KESK üyesinin gözaltına alınmasına tepki göstererekbasın açıklaması düzenledi. 



Siverek SES temsilciliği 2015 yılı bütçe tasarılarınıngörüşüldüğü TBMM plan bütçe komisyonunda görüşülen bütçe'nin sağlık ve soyalhizmet emekçilerinin haklarının korunmadığı gerekçesi ile düzenlediği basınaçıklamasını SES Siverek temsilciliği adına Dr. Besim Altın yaptı. 



Basın açıklamasında, AKP'nin zengine han hamam, yoksula diniman diyerek hazırladığı 2015 yılı bütçe tasarısı TBMM Plan Bütçe Komisyonundagörüşülmeye başlandı. Emekçilerin taleplerine yer verilmeyen 2015 yılı bütçe tasarısındayoksulluk, güvencesizlik, iş kazaları ve savaş var diyerek şunları kaydetti.''2015 yılı bütçe tasarısı ise başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmaküzere kamu emekçilerinin sorunlarını çözmek bir yana çalışma koşullarının dahada ağırlaştırılacağını göstermektedir. Üstelik başta sağlık ve eğitim hakkıolmak üzere kamusal hakların daha çok piyasaya açılması anlamına gelen bu bütçetasarısı var olan durumumuzu daha da geriye götürecektir
Çalışma Bakanlığı bütçesi 32,7 milyar TL'den 30,6 milyarTL'ye düşürülerek iş cinayetlerinin ve sendikal hak ihlallerinin devamedeceğine dair 2015 yılı bütçe tasarısında ifade biçimidir.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BÜTÇESİ 19 KAT ARTTI AMA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi de 6 Kasım'daPlan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüştür. Aile ve Sosyal PolitikalarBakanlığının bütçesi bir önceki döneme göre yüzde 19 artırılmıştır. Ancak, buartış ne bu alanda çalışan emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarınıniyileştirilmesi, ne de sosyal hizmet sunumunun niteliğinin iyileştirilmesi içinayrılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının En önemli görevlerindenbiri kadının eşitlik sorununu gündem etmek ve eşitliği sağlayıcı politikalargeliştirmek olan Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1,5 milyon tlazaltılmıştır. Görünen odur ki AKP, kadınların tepkileri nedeniyle kapatamadığıKadının Statüsü Genel Müdürlüğünü bütçesiz bırakarak işlevsizleştirmekistemektedir.
Sağlık Bakanlığı bütçesi ise 2013 yılından bu yana SağlıkBakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu olmaküzere üç parça halinde yapılıyor. 2014 yılında toplamda 18 milyar 422 milyon TLolan sağlık bütçesi, 2015'te 20 milyar 214 milyon TL'ye çıkarılmasıöngörülmüştür. Toplam sağlık bütçesi 20 milyar TL'nin merkezi bütçeye oranı%4.2'dir.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ayrılan pay ise daha çokmesai, daha çok performans ve daha az ücret. Sağlık bütçesinin yarısı ise özelhastaneler ve ilaç tekellerinden "mal ve hizmet alımı" için ayrılmaktadır. Kamupersonel harcamaları da 12 yıldır istikrarlı şekilde azalırken, 2015 yılı bütçetasarısında da, toplam kamu personel harcamaları bütçenin yüzde 29'una denkgelmektedir. 12 yıl önce ortalama yüzde 38 civarında olan kamu personelharcamaları yüzde 30'un altına düşürülmüştür. Bu durum göstermektedir kiemekçiler daha ağır koşullarda, daha düşük ücretlerle kuralsız, esnek, uzunzamana yayılmış kölelik koşullarında çalıştırılacaktır.

Ekim ayı içerisinde yıllık enflasyonu 9,7 çıkaran TÜİK buraporun rakamların mürekkebi kurumadan 8,96'ya düşürdü. Belli ki yıl sonuenflasyonu %7'nin altına çekilmeye çalışılarak AKP hükümetinin Memur Sen'leyaptığı satış sözleşmesinde ön gördüğü rakamı tutturmuş olacak ve enflasyonfarkı üzerinden yapılan tartışmanın önüne de geçilmiş olunacak. Ama halkınenflasyon oranı çoktandır iki haneli rakamlarda?
TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan 2015 yılıbütçe tasarısında taleplerimizin yer almaması üzerine bugün taleplerimizi ifadeetmeye devam edeceğiz.

Ve taleplerimizi yineleyeceğiz.

2014 enflasyon farkı "ek zam" olarak 2015 bütçesi içinde yeralmalıdır.
Ek ödeme/döner sermaye ödentileri emekliliğe yansıtılmalıdır.
2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaşlobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi veemekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalıdır.
Güvenceli istihdamın korunması ve geliştirilmesi temelyaklaşım olmalı, bunun için öncelikle kamu harcamaları ve kamu istihdamıarttırılmalıdır?
Yılın ikinci yarısında ücretleri eriten "artan oranlı vergidilimi" uygulamasına son verilmelidir
Kıdem tazminatının fiilen kaldırılması, taşeron çalışmanınartması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi yasal düzenlemelerderhal geri çekilmelidir?
Elektrik ve doğalgaz zamları geri alınmalı, 2015'te temeltüketim mallarına herhangi bir zam yapılmamalıdır?
Ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizlerisilinmeli, yasal borç takipleri durdurulmalı, ücretlilere borçlarını ödemekolaylığı getirilmelidir?

TBMM Plan Bütçe Komisyonu ve meclis genel kurulunda bütçegörüşmeleri devam ederken Biz Sağlık emekçilerinin temsilcileri olan sendikagenel merkez yönetim kurulu ve üyelerimizin de aralarında olduğu bir grupemekçi, meclis önünde daha önce planlanan bütçe komisyon üyeleri ile görüşmegerçekleştirilecekti. Görüşme başlayana kadar meclisin önünde bulunan vekomisyon üyelerini bekleyen arkadaşlarımız oturunca Ankara Emniyetine bağlıkKolluk AKP'den aldığı emir ve talimatla, arkadaşlarımız yumruklarla,tekmelerle, kalkanlarla vurularak darp edilmiş, boğazlarından tutularaksürüklenmeye çalışılmıştır. Yakın mesafeden ve direkt olarak üyelerimizinyüzlerine gaz sıkılmıştır. Genel başkanımız Gönül Erden, darp edilerek gözaltına alınmıştır. 4 arkadaşımız yaralanmış ve hastaneye kaldırılmış, yaralananarkadaşlarımızdan ikisi hastaneden gözaltına alınmıştır. Başkanımız, 3 MYKüyemiz ile toplam 10 arkadaşımız gözaltına alınmıştır.

Yine tüm sağlık örgütlerinin ve diğer sendikaların katılımıile 12:30'da meclis önünde yapılacak olan basın açıklamasına katılmak üzerekaldırımda yürüyen KESK genel başkanı ve sendika MYK üyelerimiz polisinablukasına alınarak Kaldırımda bile yürümelerine izin verilmeyip tartaklanarak6 arkadaşımız gözaltına alınmıştır.

AKP emniyet güçlerini, emekçiler olarak taleplerini dilegetirirken bizlere saldırtmakla "AKP'nin özel güvenlik ve saldırı silahı"olarak kullanması POLİS DEVLETİ değildir de nedir.
Bırakın taleplerimizi yerine getirmeyi, taleplerimiziiletmemize dahi fırsat vermeyerek zor ve kaba güç ile saldıran bu zihniyetkarşısında Tüm emekçilerle birlikte haklarımız için mücadelemizi büyüyerekdevam edeceğinden hiç kimsenin kuşkusu olmasın.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER