Öğrenciler Titanik'e binecek!

Milli Eğitim Bakanlığı ödenek yolladığı halde okullara arsa bulunamıyor. Belediyelerle işbirliği yapan arsa vurguncuları vura vura arsa bırakmadı. Milli Eğitim de çözümü, Titanik Gemisi gibi inşa ettikleri okullarda 10 bin öğrenciyi toplamakta buldu...

Öğrenciler Titanik'e binecek!

Şanlıurfa'da, 9 ay önce İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başlayan Şerafettin Turan ilk kez basın toplantısı düzenledi. Toplantı FETÖ kapsamında el konulduktan sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kültür Merkezi Yönetici Akademisi Sürekli Eğitim Merkezi'ne dönüştürülen binada yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Fehmi Gök, Şükran Büyükhan, Abdurrahim Bircan, İbrahim Canbekile gazeteciler bir araya geldi. Gazetecilere Şanlıurfa'nın eğitimi ile ilgili sunum eşliğinde kapsamlı bir bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Turan, Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa'da, öğrencilerin en iyi eğitimi alabilmeleri için her kesimin desteğine ihtiyaçları olduğunu belirtti. Turan, kentteki derslik açığını kapatmanın en iyi yolunun ise, ilk olarak Gazeteci-Yazar Sabri Dişli'nin isimlendirdiği ve halkın da artık dilinde dolaşmaya başlayan TitanikGemisi gibi kampüs okulların yapımı olduğunu belirtti. Kampüs okullarda 8 bin ile 10 bin arası öğrenci bir arada eğitim görüyor.

Basın toplantısında yaptığı konuşmada devletin Şanlıurfa'ya pozitif ayrımcılıkla yaklaştığını kaydeden Turan, desteklerinden ötürü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'e teşekkür etti.Eğitimde güncel sorunlar olan taşımalı eğitim, inşaat-emlak, sosyal projeler, kampüs projesi, mesleki eğitim, tarım işçiliği ve Suriyeli öğrencilerin durumu konularında katılımcıları bilgilendiren Şerafettin Turan, özellikle arsa sorunun üzerinde durdu.



'ÖĞRETMEN İHTİYACI 3 BİN 500' 


İlk etapta kentteki öğretmen açığına değinen Turan, "Bakanlığın bize vermiş olduğu norm 29 bin, şu ana kadar mevcut öğretmen sayımız 25 bin 650. Bizim ihtiyacımız olanda 3 bin 500. İnşallah bu 3 bin 500'de bakanımızın hem Başbakanımızın Şanlıurfa ile ilgili pozitif bir ayrımcılığı söz konusu. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu açığı da kapatacağız." diye konuştu.



'TEK ÇÖZÜM NOKTASI KAMPUS PROJELERİDİR' 

Derslik açığını kapatmak için yapılan projeleri anlatan Turan, şunları kaydetti: "Biz göreve başladığımızda devam eden projelerimiz vardı. Bu projeler ihale edilmemiş ve bekleyen dosyalar,hazırlanan veya ihale sürecinde olan projelerdir bunlar. Bunların aşağı yukarı tamamı, tamamına yakını dosyaları hazırlandı. YİKOB'a,Valiliğe teslim edildi. Bunların yarıdan fazlası ihale edildi. 9 tane projemiz kaldı yani 75 projeden 9 projede inşallah Eylül'ün sonuna kadar Valiliğe,YİKOB'a teslim edilmiş olacak ve ihaleye çıkacak. Buradan şunu söylemek istiyorum, bakanlığın bize bin 372 derslik 2017 yatırım projesiyle Urfa'ya ayırmış olduğu proje vardı. Öncelikle bunu hızlandırdık. Yani yatırımla, inşaatla ilgili farklı 3 koldan çalışma başlattık. Birincisi bu bin 372 dersliğin hızlandırılması ve bunların tamamlanarak bir an önce Şanlıurfa'da eğitime dâhil edilmesi. Bundan özellikle bahsetmek istiyorum. Bizim biliyorsunuz merkezlerde özellikle Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü'de, merkezlerde ciddi manada arsa problemlerimiz var. Ama nüfus yoğunluğumuzun en fazla yerlerde bu merkezler. Bunlarla ilgilide Şanlıurfa'nın tek çözüm noktası kampus projeleridir. Bu anlamda 4 tane şuan kampüs projemiz planlandı. 2 tanesinin ihalesi yapıldı."



'KAMPÜS SAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ' 


Kampüs okul projeleri ile ilgili detayları aktaran Turan, "Şu anda inşaat aşamasında bu kampüslerde ki amacımız şu; ilçe merkezlerindeki öğrencileri bu kampüslerimize almak. Aynen üniversitelerimiz gibi kampüslerimizde, ilçede eğitimlerini sağlamak. Şehir merkezinde, ilçe merkezinde boşaltılan liseleri ise temel eğitimde ve ortaokullarda kullanmak. Yani ilkokul öğrencisi gibi temel eğitim öğrencisini şehir dışına gönderme imkânımız yok. Bu yüzden merkezde bulunan okulları ilkokuluna ve anaokuluna dönüştürüp bu oluşturduğumuz kampüslerde de bir kısım kampüslerde 5 bin öğrenci, 4 bin öğrenci bunların rezerv alanları da var dahil ettiğimizde yaklaşık 8- 10 bin okuyabileceği kampüsler yapıyoruz şu anda. Haliliye ve Eyyübiye'deki kampüsümüz birde Siverek ve Viranşehir'de 2 kampüsümüz var. Şuan 4 kampüs ama bunun yanında sayın valimizle birlikte emlak konusunda, arsa konusunda bir toplantı yaptık. Ve Milli Emlak'tan alabileceğimiz arsalarla bu kampüsleri yeniden gözden geçirdik ve kampüs sayımızı artırmak istiyoruz. OSB'nin içerisinde bulunan 80 dönüm arazi var. O araziyi de geçen hafta talep ettik, valimizde uygun gördü. OSB'nin içerisinde bulunan arazide bir mesleki eğitim kampüsü yapacağız. Yani tüm meslek liselerini, mesleki eğitime gidecek öğrencileri, sanayinin içerisinde ve bir kampüs halinde şuanda organize sanayide, OSB'de hangi alanlarda Urfa'da yatırım yapılıyorsa OSB hangi alanda gelişme yapıyorsa bizde o alanlarla ilgili okullar oluşturacağız. Ve o okullar sanayi ile işbirliği içerisinde birlikte, beraber hem staj anlamında hem de eğitim anlamında beraber organize bir şekilde teorik eğitimlerini biz vereceğiz. Uygulama eğitimlerini de sanayi ile birlikte, ticaret odası ile birlikte öğrencilerimizin yetiştirmiş olacağı, meslek eğitimi bizim için çok önemli çünkü meslek eğitimi oranımız yüzde 30. Bu yüzde 30 oranı hem bölge ortalamasının altında hem Türkiye ortalamasının altında hem de Avrupa ortalamasının altında." ifadelerini kullandı.

Turan, basın mensuplarının yönelttiği soruları cevaplayarak, çözüm önerileri ve yapılması gerekenleri not aldı. Toplantı gazetecilerle birlikte çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.


OKUL ARSALARI RANTÇILARIN ELİNE GEÇTİ 

Şanlıurfa'da uzun yıllardır gerek hazine arazileri gerekse de yeni imara açılan arsalardaki ortak kullanım alanlarında bulunan okul arsaları, belediyelerle işbirliği yapan arsa vurguncularının eline geçti. En büyük okul arsası vurgunu ise yeni imara açılan bir bölge olan Dağeteği'nde gerçekleşmişti. Kreş, anaokul, ilkokul, ortaokul ve lise gibi okul arsalarının yanı sıra hastane, sağlık ocağı, hatta cami arsası bile vurguncuların eline geçti. Öyle ki emlakçıların kullandığı sözleşmelerde bazı belediye meclis üyelerinin de başını çektiği satışlarda okul arsaları satıldı. Dolayısıyla yıllardır Milli Eğitim Müdürlüğü, ödenek geldiği halde okul arsası olarak tahsis etmek için hazine arazisi bulamıyor.

M
ustafa ARISÜT-Hüseyin ÖZKAN/AJANS URFA 
Güncelleme Tarihi: 22 Ekim 2021, 16:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER