İşte aranan o terörist

Eylemi Firaz kod adlı Murat Filiz gerçekleştirdi...

İşte aranan o terörist

Gaziantep Valisi Erdal Ata, beklenen açıklamayı yaptı ve bombalı saldırıyı PKK'nın Amanos grubundan 'Firaz' kod adlı Murat Filiz'in gerçekleştirdiğini ve arandığını açıkladı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, 9 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı ve sonrasındaki gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Gözaltına alınan şahısların savcılığa sevk edildiğini belirten Vali Ata, 'Firaz' kod adlı Murat Filiz'in yakalanması çalışmalarına devam edildiğini söyledi.
Murat Filiz'in fotoğrafını da basın mensuplarıyla paylaşan Vali Ata, "Bombalı saldırı olayına yardım ve iştirak eden şahıslar yakalanmıştır. Olayın asıl faili ve ilimizden ayrıldığı değerlendirilen 'Firaz' kod adlı Murat Filiz'in yakalanması çalışmalarına ise devam edilmektedir" dedi.

50 KİLO C-4 PATLAYICI

Vali Erdal Ata, saldırıda 50 kilo C-4 patlayıcı kullandıldığının tespit edildiğini de kaydetti.

GAZİANTEP PATLAMASI İLE İLGİLİ 4 KİŞİ YAKALANDI

Öte yandan Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre Gaziantep'te meydana gelen pscreen-shot-2012-08-24-at-5.52.09-pm.pngatlama olayı ile ilgili olarak 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.


Gaziantep'in Şehitkamil İlçesi'nde meydana gelen bombalı saldırının ardından Gaziantep ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri'nce ortak operasyon düzenlendi. Diyarbakır Valiliği operasyonlarda meydana gelen bombalı saldırı eylemiyle ilgileri oldukları yönünde bilgiler elde edilen 4 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Diyarbakır'da yakalanan 4 kişi ile birlikte cep telefonları, sim kartları, hafıza kartları, hard disk, DVD ve CD'ler, Flash bellek ve örgütsel doküman ele geç

irildiği belirtildi. Açıklamada gözaltına alınan kişilerin sorgulanmak üzere Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildikleri bildirildi.

PATLAYICI NEREDEN GETİRİLDİ

Gaziantep Valisi Erdal Ata, ''Patlayıcının nereden geldiğini bilmiyoruz. Muhtemelen diğer patlayıcıları nereden sokuyorlarsa ülkeye... Kuzey Irak'tan da olabilir, Suriye'den de olabilir, başka ülkeden de olabilir'' dedi.

Vali Erdal Ata, valilikte düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Gaziantep'te meydana gelen patlamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Ata, ''İçine bomba yerleştirilen aracın 8 aydır kayıp olduğu ancak niçin yakalanamadığı'' sorusu üzerine, ''soruya net olarak cevap vermenin biraz zor'' olduğunu belirtti.

Kendilerine ulaşan bilgilerin çalınan aracın plakasının da çalıntı olduğu ve plakanın aynı model ve aynı renk bir araçtan çalındığı olduğunu ifade eden Ata, şöyle devam etti:

''Yani çok detaylı bir araştırmaya girmediğiniz zaman veya o aracın bir başka yerde bir suça bir şeye karışmadığını tespit etmediğiniz takdirde onun çalıntı olduğunu ancak plaka ve şase numaralarını karşılaştırarak... Hepiniz muhtemelen araç kullanıyorsunuz. Zaman zaman trafik ekiplerimiz gerek emniyet gerekse jandarma timleri kontroller yapıyor. Genellikle kontroller yapıldığında ehliyet, ruhsat, plakanızın bir sorgulaması yapılır, aranıp aranmadığı falan... Eğer aranıyorsa gereken yapılıyor ama plakanın da çalıntı olması nedeniyle ondan dolayı böyle bir sorgulamaya tahmin ediyorum herhalde rastlamadı, denk gelmedi ondan dolayı da 8 ay boyunca araç yakalanamadı.''

Vali Ata, ''Aracın çekiciyle olay yerine getirildiği ancak bölgede tamirci olmadığı, neden önlem alınmadığı''na ilişkin soruya da ''Şimdi orada tamirci olup olmadığını tam bilmiyorum ama bana verilen bilgi biraz ilerde bir tamirci varmış. Bana o şekilde bilgi verildi. Yani emniyetin önüne bırakmak istiyorlar ama müsaade edilmiyor, biraz ileri çekiliyor. Daha ileride bir tamirci olduğu söyleniyor daha sonradan da işte araç indirildikten 4 dakika sonra sonra da patlatma gerçekleştiriliyor'' cevabını verdi.

SİYASİLERİN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ

Vali Ata, bir gazetecinin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın ''İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a şehit cenazesinde linç girişiminde bulunulduğu ve bunun polis zafiyetinden kaynaklandığı'' iddiasının sorulması üzerine ''Siyasilerin muhatabı biz değiliz. Siyasilere mutlaka Bakanlığımız gerekli cevabı verecektir. Gaziantep Emniyeti'nin görevini yaptığın düşünüyoruz. Belki o cenaze töreninde istenmeyen birtakım olaylar yaşanmıştır ama emniyetin en azından bu olayın çözümünde çok başarıyla çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim'' karşılığını verdi.

''Bombanın nereden yüklendiği''ne ilişkin sorusunu Ata, ''Evet bomba Diyarbakır kırsalında yükleniyor. Diyarbakır'dan hareketi Urfa'ya gelmesi oradan çekici ayarlanması... Bizim sınırlarımızda muhtemelen bir saat falan kalmış olabilir'' diye cevapladı.

Vali Ata çekici sürücüsünün olayla ilgili olup olmadığına ilişkin soruya, ''Çekicinin ilk anda doğrudan doğruya olmadığını düşünüyoruz ama sonradan kısmen de olsa olaydan haberdar olduklarını biliyoruz'' cevabını verdi.

Vatandaşların olaylardan dolayı tedirgin olduğu ve ne tür tedbirler alınacağının sorulması üzerine ise Ata, şöyle konuştu:

''Gerek emniyetimiz gerekse jandarma teşkilatımız, gerek kırsalda gerek şehir merkezinde bu tür olayların olmaması için elinden gelen gayreti sarf ediyor. Bir taraftan istihbarat çalışmalarına önem veriyor, teknik takipler ve emniyetin kullandığı yöntemlerle bunların önüne geçmeye gayret ediyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın, basın mensuplarının, sivil toplum örgütlerinin, kısacası bu kentte, bu ülkede yaşayan herkesin emniyet kuvvetlerimize yardımcı olması gerekir.

Gelişmiş olan Avrupa ülkelerinde bakıyoruz en ufak bir olumsuzluk anında polise veriliyor. Gerekli uyarılar, ikazlar ve müdahaleyi polis teşkilatı yapabiliyor. Ama biz de maalesef aynı yardımı yani desteği göremiyoruz. O nedenle bu vatandaşlarımızın belki de bilmiyorum bir art niyetinden, kötü niyetinden kaynaklanmıyor belki de birtakım konularda bilgisizliğinden olabilir diye düşünüyoruz. Ama gördükleri normal olmayan hal ve davranışlar, bombalı bir paket olabilir, bir valiz bırakılmış olabilir veya şüpheli bir araç, şüpheli kişiler olabilir. Bu tür vakalarda en yakın polis ve jandarma teşkilatımızı arayıp bilgi versinler.''

Vali Ata, çekiciyle getirilen bomba yüklü araçta bir arıza olup olmadığına ilişkin soruyu da, ''Araçta yapılan tespitlerde, tamirci baktığında hasar tespit edemiyor. Bir şey olmadığını görüyor. Bizim kanaatimiz buraya kadar rahat getirebilmek için yolda ne bileyim trafik çevirmesi olabilir, kontrol olabilir radara düşer veya bir sebepten dolayı bir olaya karışabilir. Dolayısıyla eylemi yapmadan aracın yakalanma ihtimali olabilir düşüncesiyle çekiciyle getirdiklerini zannediyoruz. Daha doğrusu zannediyoruz değil öyle olduğu kesin'' diye yanıtladı.

''ABD'deki düşünce kuruluşlarının yaptığı iddia edilen ''savaş oyunu''nun anımsatılması üzerine ise Vali Ata, şöyle devam etti:

''Bu konuda bizim net bir bilgimiz yok. Yalnız şunu hepimiz biliyoruz yani Türkiye'deki terörün arkasında birçok ülke olduğunu hepimiz biliyoruz. PKK terörü Avrupa ülkeleri tarafından da başka ülkeler tarafından da destekli... Herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ama bu olayda, (İşte şu ülke tarafından desteklendi, bunlar tarafından yapıldı) dememiz... Biraz net bir şey söyleyemem bu konuda.''

PATLAYICI NEREDEN GELDİ

Vali Ata, olayda kullanılan patlayıcının nereden geldiğinin sorulması üzerine, ''Patlayıcının nereden geldiğini bilmiyoruz. Muhtemelen diğer patlayıcıları nereden sokuyorlarsa ülkeye... Kuzey Irak'tan da olabilir, Suriye'den de olabilir, başka ülkeden de olabilir'' dedi.

Vali Ata, ''Firaz'' kod adlı Murat Filiz'in kamu görevlisi olup olmadığına ilişkin soru üzerine kamu görevlisi olmadığını ifade etti.

Ata, gözaltına alınanlardan birisinin Şanlıurfa'da öğretmen olup olmadığı sorusu üzerine de ''Doğru, evet'' diye konuştu.

Vali Ata, patlayıcının miktarına ilişkin soruyu ise ''50 kilo civarında C4 patlayıcı içinde etkisini arttırmak için işte çivi, demir parçaları, yanıcı maddeler vesaire konulmuş'' ifadesiyle cevaplandırdı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER