Eğitim-Sen'den Grev Çağrısı

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Eğitim Sen Siverek şubesi üyeleri ilçede bugün başlayan eğitim ve öğretimde yaşanan sıkıntı ve hukuksuzca yapılan atamalara dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi.

Eğitim-Sen'den Grev Çağrısı

Şanlıurfa'nınSiverek ilçesinde Eğitim Sen Siverek şubesi üyeleri ilçede bugün başlayaneğitim ve öğretimde yaşanan sıkıntı ve hukuksuzca yapılan atamalara dikkatçekmek için ilçenin hürriyet caddesinde, ilçe kaymakamlığı önünde bulunan Lezgoparkında toplanarak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına HDPŞanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ve sendika üyeleri katıldı.

EğitimSen ilçe başkanı Aynur Özbadem'in okuduğu basın açıklamasında şöyle denildi. "Yeni eğitim öğretim yılına başlarken `Eğitimde Skandalların Ardı ArkasıKesilmiyor; Sürgün, Siyasi Kadrolaşma ve Fişlemeler Tam Gaz Sürüyor! Eğitimöğretimin sorunları göz ardı edilerek Siyasi kadrolaşmanın mesaisi yapılıyor!

10Haziran 2014`te yayınlanan "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı EğitimKurumları Yöneticilerinin Görevlendirmelerine İlişkin Yönetmelik"düzenlemesinin ardından, eğitim yöneticileri sendikal siyasal referanslarlabelirlenmekle kalmamış, eğitimde sürgün, siyasi kadrolaşma ve fişlemeuygulamaları birer birer ortaya çıkmaya başlamıştır.

21Ağustos`ta açıklanan ve ağırlıklı olarak MEB üst düzey yöneticilerinindeğerlendirmelerine dayanan okul müdürlerinin değerlendirilmesi sürecindehükümete yakın sendikanın üyelerinin büyük bölümüne 75 puan ve üzeri verilerekgörev süreleri uzatılmıştır. Başta Eğitim Sen üyeleri olmak üzere, 7 bini aşkınokul müdürü ise düşük değerlendirme puanı verilerek görevden alınmıştır.

Değerlendirmesonuçlarına göre; torpili olan, iktidara yakın duran, malum sendikaya üye olanokul yöneticilerine yüksek puanlar verildiği görülmektedir. Öğretmen, okul ailebirliği başkan ve başkan yardımcısı, öğrenci değerlendirmesinden tam puan ya dayüksek puan alan okul yöneticilerinin büyük bir kısmı her ne hikmetse ilçemilli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürlerinden çok düşük puanlaralmıştır. Bunun tersi de yaşanmış, mesai arkadaşlarından düşük puanlar alanlaraşayet yandaş ise ilçe milli eğitim müdürü ve ilçe milli eğitim şube müdürleritarafından yüksek puanlar verilmiş, bu kişilerin 75 puan almaları sağlanarak, görevsüreleri uzatılmıştır. 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi, kıdemihiçe sayılmış ve bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimdebüyük infiale, kutuplaşmalara, çatışmalara yol açacaktır. Okul yöneticiliğikoltuğunda artık hak eden değil torpili olan, kişisel ilişkilerini kullanan,siyasi ve ideolojik davrananlar oturacaktır."

Okullardabir müdürün öğretmen ve ya memur hakkında sicil varakası doldurabilmesi içinbile en az 6 ay birlikte çalışma şartı aranırken 2 -3 aydır şube müdürlüğükoltuğunda oturanların, bu okul müdürleri ile hiç çalışmadan neye göredeğerlendirme yaptığı bilinmemektedir. "Çok açık söylüyoruz ki

değerlendirmelerobjektif değildir, siyasidir, usulsüzdür. İlçe milli eğitim müdürleri puanverdikleri okul müdürlerini görmeyerek, tanımayarak tamamen önlerine "birşekilde "önlerine konulan, isimleri onaylamış kişilere göre not vermişlerdir.Ayrıca mülakatla yeni atanan şube müdürlerinin ise neredeyse tamamı Danıştaykararı ile şube müdürlükleri düşmüş kişilerden oluşmaktadır. Bu kişilermüdürlere nasıl puan verebilmiştir."

Yıllardıreğitim sisteminin bütün kademelerinde partizanca kadrolaşan, Eğitim Senüyelerini soruşturma, sürgün ve mobbing ile yıldırmaya çalışanların kendilerigibi düşünmeyen öğretmenleri sürgün ederken, yandaşlarını şube müdürlüğü ileödüllendirmeleri, eğitimde keyfiliğin ve partizan kadrolaşmanın geldiğiboyutları görmek açısından önemlidir. "yandaş" atamaları ve siyasalkadrolaşma girişimleri okul müdürlerine verilen çelişkili puanlar ve "adreseteslim" yapılan atamalarla doğrulanırken, Bitlis Tatvan'da bir okulunyöneticilerinin bilgisayarında çıkan fişleme belgeleri, eğitimde atamalarınnasıl ve hangi yöntemler kullanarak yapıldığı göstermiştir.

.MEB`in eğitimin sorunlarını çözmek yerine, bakanlık kadrolarını tamamen siyasiiktidar yandaşları ile doldurmakla meşgul olması, eğitim sisteminin nasıl birkaranlığın içine itildiğini göstermektedir. Sendika üyelerinin en demokratikhaklarının bile soruşturma ve sürgün nedeni sayıldığı, eğitimcilerin fişlenereksiyasi kadrolaşma operasyonlarının konusu yapıldığı bir ülkede demokrasiden,haktan ve adaletten bahsetmek mümkün değildir.

Yıllardırısrarla sürdürülen soruşturma, sürgün, mobbing uygulamaları ve fişlemelerbizleri haklı mücadelemizden asla geri döndürmeyecektir. Attıkları her adımdasiyasi ayrımcılık yapan, kendileri gibi düşünmeyenleri sürgünlerle,soruşturmalarla sindireceklerini sananlar büyük bir yanılgı içindedir. Bizbugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonra da yürüteceğimiz örgütsel ve hukuksalmücadeleyle yaratılmak istenen bu kuşatmayı da aşacağız. Bu hukuksuz görevdenalımlara toplu olarak dava açıp, hakkımızı savunacağız.

Haziranayı sonunda Sendikalardan istenen eğitimde yaşanan ve yaşanacak sorunlar ileilgili raporumuzu örnekleriyle ilçe milli eğitim müdürlüğüne sunmamıza rağmen,raporun okunmadığı, önlem alınmadığı formalite olarak istendiği ortadır. Geçenhafta içinde genelde köylerde görev yapmakta olan,39'u erkek 45 öğretmeningörev yerleri değiştirilip merkezi okullarda görevlendirilmiştir.

Yıllardıryılan hikâyesine dönen okulların temizlik sorunları eğitim öğretim yılıbaşlamasına rağmen henüz bir netlik kazanmış değildir.

Siverek'inen köklü okullarından olan Siverek ortaokulunun kapatılması Siverek halkıaçısından kabul edilir bir şey değildir. Yıllardır aynı binada eğitimöğretimini sürdüren bir okulun yerinin değiştirilmesi toplumsal algı veanıların da yer değiştirmesi anlamına gelmektedir. Yine Siverek ortaokulundaaynı bina içerisinde bulunan taşımalı öğrencilerin normal eğitim öğretime,taşımalı olmayan öğrencilerin ise ikili eğitim -öğretime tabi tutulacağısöylenmektedir. Soruyoruz; yöneticilerimizin pervasızca aldığı bu kararlarındoğuracağı

sonuçlarıneğitim öğretime vereceği telafisi mümkün olmayan zararların hesabını kimverecek?

Soruyoruz:

-İsimleri değişen okulların halk nezdinde yarattığı rahatsızlığın cevabı nezaman verilecek? Bu isimler neye göre belirlendi?

-Şirinkuyugibi birçok okulumuzda onlarca öğretmen eksik iken eğitim-öğretime nasılbaşlanacak?

-Atatürkİlkokulu da 1 ay tam gün öğretim daha sonra ikili öğretim yapılıp bahçesindebulunan taş yığınları ile eğitim öğretime nasıl hazır olacak?

-Kapatılanokullardaki öğretmenlerin ve öğrencilerin nereye gideceği belli değilken eğitimöğretime nasıl hazır olunacak?

-Selimpınar ortaokulu kapatılmasına rağmen başka okullara atanmayan branşöğretmenleri ne zamana kadar bekleyecek?

-HüsnüÖzyeğin ilkokul olmasına rağmen bir branş öğretmeni arkadaşın oraya atanmasınınmağduriyeti nasıl giderilecek?Görev yerleri değiştirilmiş olan bu öğretmenleringörev yerleri nasıl değiştirilecek?

-İş-kurelemanları ile yürütülmeye çalışılan temizlik hizmeti okullar açılmadan değilde okullar açıldıktan sonra,bir-iki ay gecikmeli olarak yürütülmeyeçalışılarak,eğitim öğretime nasıl olunacak?

Sonolarak Lice'de yaşanan okul yıkım saldırısı AKP zihniyetinin eğitim-öğretimekarşı takındığı tavrın samimiyetini tekrar ortaya çıkmıştır. Anadilde eğitimhakkını yok sayan, tekçi bakış açısı bizim için kabul edilir bir tutumdeğildir. Halkın kendi imkânları ile açtığı Kürtçe okulun yıkım kararı 21yüzyılın utancıdır. Bu tavrı şiddetle kınıyoruz.

EğitimSen olarak hayatlarımız, öğrencilerimiz ve okullarımız üzerinden rant eldeetmeye çalışan, her adımında kendi ideolojisini dayatan tekçi zihniyete karşıen temel hakkımız olan iş bırakma hakkımızı kullanıyor; 24 Eylül`de greveçıkıyoruz. Bütün eğitim ve bilim emekçilerini,

·Siyasi kadrolaşmaya,

·Performans uygulamalarına ve angarya çalışmaya,

·Rotasyon ve sürgünlere,

Cinsiyetçieğitime,

·4+4+4 eğitim sistemine ve zorunlu din derslerine dur demeye çağırıyor;

·Demokratik, laik, parasız, bilimsel, eşit ve anadilinde eğitime sahip çıkmaya;

24Eylül Çarşamba günü iş bırakmaya davet ediyoruz. Bütün velilerimizi veöğrencilerimizi grevimize destek vermeye çağırıyoruz.

Yapılanbasın açıklmasının ardından toplanan kalabalık sesizce dağıldı.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER