CHP İl Başkanı Karataş’tan Açıklama…

Söz konusu haberlerde büyükşehir yasasının iptali istemi yoktur. Bizler yasada bazı değişiklikler yapılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz.

CHP İl Başkanı Karataş’tan Açıklama…
Karataş: Biz yasanın iptalini değil, bazı maddelerdedeğişiklik yapılmasını istiyoruz

 

 

 

     Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa İl Başkanı FerhatKarataş bazı basın organlarında yer alan ‘Aralarında Şanlıurfa'nın bulunduğu 13ilin il sınırları ile büyük şehir olmasına karşı çıkan CHP Büyükşehir Kanunuiptali istemiyle Anayasa Mahkemesine taşıyor’ şeklindeki ifadelerin gerçeğiyansıtmadığını ve çarpıtılarak ele alınmış haberler olduğunu söyledi.

CHP’li Başkan Karataş, “Söz konusu haberlerde büyükşehiryasasının iptali istemi yoktur. Bizler yasada bazı değişiklikler yapılması içinAnayasa Mahkemesi’ne başvuruyoruz. Bunu iyi anlamak gerekir” diye konuştu.

 

 

 

     ‘BÜYÜKŞEHİRKONUSUNU İLK MECLİSE GETİREN CHP’DİR’

 

 

Karataş açıklamasında bazı yayın organlarının olayı tamolarak incelemeden ele aldığını dile getirerek, büyükşehir konusunu ilk olarakkendilerinin Meclis’e getirdiğini belirtti. Karataş açıklamasında, “13 İldeBüyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde KararnamelerdeDeğişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Kasım 2012'de kabul edilmişti.Kanuna göre, Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu Aydın, Balıkesir, Denizli,Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Van,büyükşehir belediyesi olmuş, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır,Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsunbüyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olmuştu. Büyükşehir konusununöncülüğünü de Cumhuriyet Halk Partisi ilk olarak TBMM’ye taşımış ve bu konudaatılan tüm olumlu adımlara destek vermiştir” dedi.

 

 

 

    CHP, BELDEBELEDİYELERİ İÇİN REFERANDUMA GİDİLMESİNİ ÖNERİYOR

 

 

    Büyükşehir Belediyesi konusunu ele alan yasada Belde Belediyelerindekihüküm için değişiklik yapılmasını istediklerini ve bunun için AnayasaMahkemesi’ne başvurduklarını söyleyen Karataş “Belde belediyelerioluşturulurken referandum yapılması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü Avrupa yerelyönetimler özerklik şartının 5.maddesi gereğince belde belediyelerikapatılırken belde referandum yapılması lazımdır. Avrupa yerel yönetimlerözerklik şartı Uluslararası Türkiye’nin imza attığı bir sözleşmedir. Anayasanın90.maddesi gereğince bu uluslararası sözleşmeye uyumlu yasalar çıkarmakzorundayız. Bu nedenle anayasanın çeşitli maddeleri gereğince de bu yasaanayasaya aykırıdır. Başvuru hakkımızı kullanarak belli maddelerinin iptaliiçin gerekli çalışmaları yapıyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Haber: Mehmet SEZGİN

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER