Bu Haberimiz köy Öğretmenleri İçin

Siverek Haber olarak soğuyan havalara karşın okullarda soba yakmak için uzun uğraşlar veren öğretmenler için soba yakmanın püf noktalarını bir araya getirdik.

Bu Haberimiz köy Öğretmenleri İçin
Siverek Haber olarak soğuyan havalara karşın okullarda soba yakmak için uzun uğraşlar veren öğretmenler için soba yakmanın püf noktalarını bir araya getirdik. Sobamızın güçlü bir şekilde yanmasını istiyorsak öncelikle soba kurulum aşamasında bazı noktalara dikkat etmeli.

- Sobamızı kurmadan önce bacanın tıkalı olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Bacamızda herhangi bir tıkanıklık veya sorun yoksa kurmak istediğimiz sobanın borularına bakmalıyız. Önceki zamanlardan kalan birikmiş tıkanıklık varsa borularıda silkeleyerek temizlenmeliyiz.

- Bacayı marketlerden bulabileceğimiz baca açıcı yanıcı madde ile sobanın içinde yakarak temizleyebiliriz.

Şimdi Geldik En Önemli Konuya, Soba Nasıl Yakılır?

- Sobayı yakmadan önce sobanın havalandırma kapakçıklarına bakıp sobanın oksijen alması için hepsinin açık olduğundan emin olmalı.

- Sobamızda odun ve sonrasında kömürü yakıyorsak sobanın kova bölümüne en önce tutuşturmalık çıra veya hazırladığımız gazete kağıtlarını koymalı bunun üzerine sırasıyla küçükten büyüğe doğru odunları çubuk şeklinde yukarıdan aşağıya çadırı andıracak şekilde yerleştirmeliyiz. Bu hazırladığımız çadır şeklini andıran odunların arasında mutlaka boşluklar olmalı ki ateş oksijenle daha kolay temas edip daha kolay alevlenebilsin.

- Sobamızın içine ilk başta fazla yakacak odun, tezzek,kömür vs. koymayınız. 
Tutuşmasını kolaylaştırmak için sobamızın içine az yakacak bırakmalıyız. 


- İlk etapta odunlarımızın iyice yanmaya başladığını gördükten sonra ve sönmeyeceğine emin olunca üzerine kömürleri yavaş yavaş eklemeye başlayıp kömürleri iyice tutuşturabiliriz. 

- Sobayı yakarken farklı tutuşturmalık alternatifleri çevremizden temin edebiliriz. Örneğin likit tutuşturmalıklar daha önce biriktirmiş olduğumuz kuruyemiş kabukları, bahçemizde budamış olduğumuz ağaçların dalları da işimizi çok kolaylaştıracaktır. Artan kızartma yağları tutuşturmalık olabilir.
Fakat yakıcı maddeleri kesinlikle sobayı tutuşturma aşamasından önce eklenmeliyiz ve yanmış veya yeni yeni tutuşmakta olan sobaya, daha hızlı yanması için yanıcı maddeler dökmeye çalışmamalıyız. Son derece tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.


Eğer bütün bunları denediniz hala sobanız yanmıyorsa Cep telefonunuzdan Annenizi arayınız :) 
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER