BDP Eş Genel Başkanı Kışanak Siverek'te

BDP Eş Genel Başkanı Kışanak Siverek'te

BDP Eş Genel Başkanı Kışanak Siverek'te

BDPSiverek İlçe teşkilatının 25 Ağustos'ta yapmayı planladığı miting iptaledilince. Barış Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı iptal gerekçesinieleştirmek adına da olsa Siverek Kanlıkuyu meydanında kitlesel basın açıklamasıdüzenledi.

   Basın açıklamasına BDP Eş Genel BaşkanıGülten Kışanak, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş, BDP ŞanlıurfaMilletvekili İbrahim Binici, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, İl Başkanvekili Mehmet Çiçek, BDP İlçe Başkanlığı yönetim kurulu ve partililer katıldı.

  Basın açıklaması öncesi ilçenin kanlı kuyumeydanında güvenlik güçlerince geniş güvenlik önlemleri alındı. Mitin alanınagiren dört koldan araçlar didik didik arandı. Açılış konuşmasını BDP İlçeBaşkanı İ.Halil Ayyıldız gerçekleştirdi. Ayyıldız konuşmasında " İlçe teşkilatıolarak Ağustos'ta bir miting gerçekleştirecektik. Bu miting'e demokratik açılımsürecinde tıkanan yolları ve çözüm önerilerini Eş Genel Başkanımız anlatacaktı.Fakat Siverek Kaymakamlığı'nın aldığı bir karar ile mitingimiz iptal edildi. EşGenel Başkanımız da bugün burada kitlesel bir basın açıklaması yapmazorunluluğu hissetti. Bende buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.

   İlçe Başkanı Ayyıldız'ın ardından Kışanakkonuşmasına "Değerli onurlu direngenSiverek Halkı bugün burada sizlerle olmanın benim için bir onur olduğunubelirtmek istiyorum. Siverek'in Kürt halkının tarihinde, Siverek'in Türkiye'nindemokrasi tarihi mücadelesinde, Siverek'in Kürt Kültürü, dili konusunda önemlibir merkez olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Siverek Kürt halkının,yurtseverliğinin merkezidir" diyerek başladı.


BDP'nin Her EtkinliğindeAKP Engeli İle Karşı Karşıya Kalıyoruz


Değerlihalkımız bugün burada olduğu gibi son 1 yıldır partimizin yapmak istediği bütünetkinliklerimiz AKP hükümetinin emrindeki valiler ve kaymakamlar tarafındanengellenmekte demokratik yollarla Kürt halkının Türkiye'de demokrasiisteyenlerin bir araya gelmesi engelleniyor. 1 yıldır biz bir siyasi partiolarak hiçbir etkinliğimizi planladığımız gibi yapamadık. Türkiye'de parlamentoda grubu bulunan sadece 4 parti var bunlardan biride BDP?dir AKP, CHP, MHP'ninbu ülkede ne kadar siyaset yapma hakkı varsa BDP'nin de siyaset yapma hakkıvardır hatta diğer partilere göre daha fazla hakkı vardır. Şimdi BDP Kürthalkının 20 yıldan beridir demokratik siyasete tutunmak için ödediğibedellerin, demokratik siyasetin devre dışı bırakmamak için yaptığı fedakârlıklarıntoplamını ifade eden böylesine önemli bir partidir. Bunun kıymetini bilmelerigerekiyor. BDP nin kıymetini bilmezlerse, Demokratik Siyasetin kıymetinibilmezlerse, konuşmanın, bir araya gelmenin, diyalog kurmanın kıymetinibilmezlerse bu ülkeyi felakete sürüklerler. Kimse sahte gözyaşı dökmesin, kimsetimsah gözyaşı dökmesin. Bu ülkede sivillerin yaşamını yitirmesi ben insanımdiyen herkesin yüreğine ateş düşürmüştür. Ancak bundan sorumlu olanların, bunuengellemeyenlerin hem bölgede hem Türkiye?nin içerisinde savaş politikalarıkörükleyenlerin timsah gözyaşları döktüğünü biliyoruz.  

 

DEMOKRATİK DİRENİŞİ ENGÜÇLÜ ŞEKİLDE SÜRDÜRECEĞİZ


    Değerli halkımız biz her şeye rağmensizlerle birlikte kentlerimizde sokaklarda meydanlarda mitinglerde politikamızıhalkla paylaşacağız. Demokratik direnişi en güçlü şekilde sergileyeceğiz çünkütarihi ve zor günlerden geçiyoruz. Bugün ayakta Olmazsak, görevimizi yapmazsak,bugün çözümü dayatmazsak yaşanacak acılara kayıtsız kalırsak bizde sorumluoluruz. Ama çok şükür bugüne kadar yapılan tüm engellemeler rağmen, baskılararağmen geri adım atmadık, sorumsuz davranmadık, evimizde oturmadık, çıktıkhalka gittik, meydanlara gittik, köy köy dolaştık. Halkımızla paylaştık.Halkımızın iradesini açığa çıkardık ve çözüm için mücadele ettik. Bundansonrada bunu en güçlü şekilde yapmak zorundayız. Değerli halkımız her gün buülkenin dört bir yanına cenazeler geliyor her gün bu ülkede insanlar yaşamınıyitiriyor. Her gün dağlarda zırhlı araçlar roketler bombalar patlıyor. Vicdanıolan çıkıp bunun karsısında çözüm politikası gerçekleştirir. Kendisine insanımdiyen bu savaşı durdurmak için akan kanı durdurmak için çözüm projesi sunar. Amabunların ağzından bir tane çözüm projesi duyuyor musunuz? Bu kanı nasıldurduracaklar bu ölümlerin karşısına nasıl geçecekler var mı? bir çözümleri. Ağızlarındanbir tane çözümle ilgili cümle çıkıyor mu? Ağızlarından sade ve sadece hadlerinibildirmek sonlarını getirmek yok etmek gibi cümleler çıkıyor. Biz bu cümleleri çokduyduk. Türk halkı, Kürt halkı bu cümleleri her gün duyuyor. Bu cümlelerin savaşayararı yok. Akan kana yararı yok. Savaşı daha da körüklüyorlar. Bu siyasetleölümlerin önünü açıyorlar. Söyledikleri her sözle dağlarda ölümler ve mermilerikonuşturuyorlar. Bir yıldır meydan meydan dolaşıyoruz bütün engellemelere rağmengelin bu sorunu barışçıl bir şekilde çözelim. Konuşun bu halkın seçilmişlerinesaygı gösterin. Bu halkın seçilmişleri var. Bu halkın önder gösterdiği sizinde üçyıldır görüştüğünüz Sayın Öcalan var! Bu sorunu çözmeyelim. Falancayı vuralım. Filancanınpartisini basalım diye duydunuz mu? Ama bunlar sabah akşam kalkıp bu ülkede ırkçılığımilliyetçiliği şovenizmi linç kültürünü teşvik ediyorlar. Halkı birbirine düşürmeyeçalışıyorlar.


AKP'yeHÜKÜMETİ SAVAŞ POLİTİKASI UYGULUYOR


    Değerli halkımız bizler sorumluluğumuzu biliyoruz.Bizler bu tarihsel süreçte rolümüzü oynamaya çalışıyoruz. Bu ülkede Kürthalkının değerlerine saygı göstermeden, bu ülkede Kürt halkının temsilcilerini dikkatealmadan bu ülkede Kürt halkının en demokratik haklarını teslim etmeden nasılbir çözüm olacak. Bunu biri çıkıp bize izah etsin. Her gün Sabah akşam bütüntelevizyonları işgal etmişler herhalde çok mutludurlar. Herkesi susturdular doğrularısöyleyen gerçekleri anlatan herkesi susturdular. Bütün televizyon kanallarısabah akşam ırkçılığı faşizmi çözümsüzlüğü linç girişimini teşvik edenlerledoldu. Ne faydası var bunların bu ülkeye, kime ne faydası var. Türk halkınafaydası var mı? BDP ilçe binalarını yakıyorlar. Bunun kime faydası var. Bununsorumluları AKP hükümetidir. Bunun sorumlusu başbakandır. Bunun sorumlusuBülent Arınçtır. Bunun sorumlusu CHP'dir MHP'dir.  Kürtlerin karşısında bu ülkede demokrasi,barış ve özgürlük isteyenlerin karsısında bir cephe kurmaya çalışıyorlar. AKPfaşizmi uzunca bir zamandır böyle bir fırsat kolladı. Herkesi yedeğine almak,herkesi savaş politikasında yanına çekmeye çalıştı. Her kim çözüm üretse onuBDP ile PKK ile işbirliği yapmakla suçladı, susturmaya çalıştı. Nihayetinde hepsiyan yana dizildiler, savaş politikasında, linç politikasında halkları karşı karşıyagetirip, birbirine boğazlandırma politikasında ortaklaşmaya çalışıyorlar.Değerli halkımız buradan bütün siyasi partilere açıkça söylüyoruz bunun vebali çokağırdır.  Bu ülkede etnik savaşı körüklemeninvebalı çok ağırdır. Altında kalırsınız. Bu halka hesap veremezsiniz. Türkiyehalkına hesap veremezsiniz. Tarih karşısında, insanlık karşısında suçluolursunuz ve en nihayetinde yaptıklarınızdan utanacak hale gelirsiniz vesavunamazsınız.

90'lıYILLARDA UYGULANAN POLİTİKALAR UYGULANIYOR

KİMSEJİTEME ve FAİLİ MEÇUL CİNAYETLERİ SAVUNMUYOR

      Değerli halkımız, doksanlı yıllarda birtop yekun savaşı uyguladılar.  Hepsi biraraya geldi yan yana geldi, medyayı susturdular. Kürtlerin temsilcilerinicezaevine koydular. Herkes savaşta, ölümde, faşizmde yan yana geldi. Peki,bugün o politikaya sahip çıkan bir Allahın kulu var mı? Bir kişi çıkıp biz iyiyaptık diyebiliyor mu? Utançlarından ağızlarını açamıyorlar. Kimse topyekûn savaşpolitikasına sahip çıkmıyor. Kimse JİTEM'e sahip çıkamıyor. Kimse faili meçulcinayetleri çıkıp savunamıyor. Çünkü bunlar insanlık suçudur. Bugünde aynı yolagirerlerse belki bizler çok büyük acılar çekeceğiz. Büyük fedakârlıklaredeceğiz, bedel ödeyeceğiz, ama onlar kendi utangaçlarında boğulacaklar. Birinsan için en kötü ve en zor durum budur. Yaptığını savunamayacak haldeolmaktır. Onun için biz buradan çağrımızı yineliyoruz aklınızı başınıza alın,insanlığınızı hatırlayın vicdan diye bir şey var bunu hatırlayın. İnsan olmaknasıl bir şey onu hatırlayın. Onun için öldürmeye değil, tavsiyeye değil,savaşa değil, barışa kardeşliğe dönecek bir yol izleyin.


KÜRTHALKI ÇÖZÜM İÇİN BURADA


 Bu yola dönerseniz Kürt halkı biz buradayız.Kürt halkının bütün örgüt güçleri bütün yapıları barışçıl ve demokratik yoldançözmeye çalışıyorlar. Hakkımızı istiyoruz gasp ettiklerinizi geri verin yeter.Fazla bir şey istemiyoruz. Yaptığınız yanlışlardan vazgeçin diyoruz. Değerlihalkımız bunu yapmakta gerçekten mümkün. Bunu yapmak için imha siyasetlerindenvazgeçecekler. Bunu yapmak için Şemdinli de bir aydan fazladır savaş bütünşiddetiyle sürerken sus pus olanlar biz karşılaştığımız gerillalarlamerhabalaştık diye kıyameti koparmıştır. Değerli halkımız orada bizi çözüme götürebilecekanlamak isterlerse çözüme götürebilecek yol var. Bunların götürdüğü çıkar biryol değil.


OPERASYONLARDURMADIKÇA PKK SİLAH BIRAKMAYACAKTIR


    Operasyonları durdurun PKK' de eylemlerinidurdursun dedik. Efendim devlet operasyonları nı durdurmazmış, gidecek bulacaktek tek hepsini öldürecekmiş. Böyle bir zihniyet olur mu? Bu ülkenin genelkurmaybaşkanı söyledi ben söylemiyorum. O dağları beş kez boşalttık yine doldudediler. Öldürmekle olmuyor dediler. Konuşmayı da bir kez deneyin insandeğimlisiniz diliniz yok mu aklınız yok mu vicdanınız yok mu bir kerede olsunkonuşmayı deneyin.


ASKERDE GERİLLA DA BU HALKIN EVLADI


Değerlihalkımız Şemdinli de köylerin yoksul Türk çocukları halklar el ele olmalımeydanlara çıkmalı gerillada, askerde bu halkın bir evladıdır.  Biz bu hükümeti çözüme mecbur kılacağızdesin. Ama AKP hükümeti bu sesleri bastırmaya çalışıyor. Kimse korkmasınyılmasın bu bir vicdani sorumluluktur bu bir insani sorumluluktur yitirilencanlarda bizimde vebalimiz olmasın diyen herkes bugün sesini yükseltsin. Savaşıdeğil herkesin bu konuda tarihi bir vebal altında olduğunu biliyoruz. Biz busorumlulukla hareket ediyoruz. Biz Ogün o gerillalarla karşılaştığımızda buduygularla sarıldık. Çözüm olsun diye. Barış olsun diye. Savaş sona ersin diye.Kimse ölmesin diye. Değerli halkımız yıllardan beri bakanlık koltuğunu işgaletmiş biri güya aklıselim bir kişi diyor ki bu ülkeyi kaça aldıysak onasatarız. Bu kadar kan döktük bu kadar kan dökmeye razıysanız satarız bu nasılbir vicdan. Bu kan tüccarlığıdır. Konuşmayı bilmiyorsanız ölümleri durdurmayıbilmiyorsanız bari susun. Bari sesininizi kesin. O işgal ettiğiniz koltuğu terkedin. Belki bir vicdanlı bir insan çıkar. Belki bu feryatları duyar belki hergün evlatlarını toprağa veren anaların feryatlarını duyar. Niye çözümsüzlüğüdayatıyorsunuz. Demokratik özerklik olsa ne olacak. Dünyanın onlarca ülkesi federasyonlayönetiliyor eyalet sistemiyle yönetiliyor bölge yönetimi var özerklik var neoluyor oralarda. İnsanlık yüceliyor oralarda burada da insanlık yücelsinistiyoruz. Kürt halkı yönetmeliğe katılsın hakkı istiyoruz. Demokratik özerkliğiöğünmemek için Türk halkının gençlerini dağlara zorunlu askerlikle ölümegöndermek vicdanimidir. Üç beş Mehmet öldü diye oturup parlamentoda çözümü yapacağızdiyor! sanki babasının kesesinden çıkıyor. Bu ülkede insan yaşamı bu kadar ucuzmu oldu. Değerli halkımız bizler Kürtlerinde Türklerinde hiç birinin evlatlarıölsün istemiyoruz. Bizler ölümler dursun istiyoruz. Onurumuzla kendideğerlerimizle kendi ülkemizde ana vatanımızda kendi coğrafyası yasaklanmış Kürdistantopraklarında özgürce yaşamak istiyoruz. Herkes anlı açık onurlu bir yaşamsürmeyi hak ediyor halkımızın bu mücadelesini selamlıyorum. Değerli halkımızşimdi AKP hükümeti Türkiye ye saldırı varmış gibi sahte bir tehdit yaratıyor.Herkes biliyor ama ben yinede sizlerle orada olan bir şeyi paylaşmak istiyorum.


ÖZERKLİKLEYÖNETİLEN KÜRDİSTAN COĞRAFYASINA BAKIN


    Oradayaşanan şudur. Kentlerde halk meclisleri kuruldu. Halk kendi kendisiniyönetiyor. O halk meclislerinde de yüzde kırk temsiliyeti var. Kimse kadınlarıeve kapatmıyor. O halk meclislerinde o bölgede Kürdistan da yaşayan Kürtolmayan farklı insanlar var. Süryanilerin Ermenilerin Arapların Alevilerintemsilcileri var. Herkese bu coğrafyada çoğunluk olmayabilirsiniz ama sizindehaklarınız var sizin haklarınızı güvence ve garanti altına alıyoruz diyen siyasibir anlayış var. Yaşadığı demokratik özerkliği inşa etmeye çalıştıklarıbölgeler orada fırınlar ,acık eczaneler, acık kurumlar işliyor. Vatandaş bütünişlerini yürütebiliyor ve çatışma olan bölgeden Halep ten şamdan canınıkurtarmak için kaçan sivillerin güvenli gördükleri o bölgeye geliyorlar.Tehlike göstereceğine örnek alması gerekir.


AKP;SURİYEDEKİ YENİ REJİM DE KÜRTLERE HAKLARINI VERMEYİ SAĞLAMALI


Bizburadan AKP hükümetine sesleniyoruz Suriye de oluşacak yeni rejim içerisindetüm halklar gibi Kürt halkı da özgürce yaşayacak kendi özerk bölgesinde kendihaklarıyla yasayacak. Sakın ola ki bunu önlemeye dönük bir proje bir plan bir tezgâhiçerisinde olma. Demokrasiden zerre bir şekilde anlıyorsan barıştan çözümdenzerre kadar bir şey anlıyorsan oluşturmaya çalıştığın teşvik ettiğin Suriyemuhalefetine özgür Suriye ordusu dediğin savaşan güçlere bunu söyle. DekiKürtler, en kadim haklarıdır. Kendi kendilerini yönetmeye hakları var. Kendikaderlerini tayin etme hakları var. Ama kendi iradeleriyle ayrılmadandemokratik özerklikte yaşamak istiyorlar buda onların hakkıdır.    Hepimiz onlara saygı göstermeliyiz. Buülkede yenme yenilme siyasetinde bir sonuç çıkmaz. Bu siyaseti terk etsinler.En erdemli en insani yol olan müzakere yolunu tercih etsinler. Konuşarak busorunu çözelim akan kanı durduralım. Canlarımızı ve yiğitlerimizi kurtaralım.Gerillada askerde toplumun içine gelsin artık. Asker kışlasına gitsin, gerillahalkın içerisinde demokratik siyasete dönsün? dedi.

   Yaklaşık yarım saat süren konuşmasınınardından Kışanak basın açıklamasına katılan partililere teşekkür ederekKanlıkuyu meydanından BDP İlçe binasına kadın partililer ve İbrahim Ayhan?nınannesi ise el ele yürüyerek ilçe binasına geldi. Yürüyüş esnasında AbdullahÖcalan lehine slogan adan bir gruba parti yönetimi engeloldu. Kışanak partililerleilçe binasına yaklaşık yarım saat sohbet ederek ardından karayolu ile ilçeden ayrılarakDiyarbakır?a hareket etti.

Olaysızbir şekilde basın açıklaması sona erdi.

Haber:Abdullah LALE -  Lütfü YALGI

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER