'Geçen yıl Urfa'dan 5 bin öğretmen ayrıldı!'

GAP'ın sınırları içindeki illerin öğretmen hareketliliğinin masaya yatırılması, sebepler ve çözüm önerileri gündemiyle düzenlene....

'Geçen yıl Urfa'dan 5 bin öğretmen ayrıldı!'
Milli Eğitim Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğindeki çalıştay Şanlıurfa'da gerçekleştirildi. 1,5 gün süren çalıştay ile ilgili olarak bilgiler veren Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, geçtiğimiz yıl kentten 5 bin öğretmenin ayrıldığını, bu rakamın da birçok ildeki öğretmen sayısından bile fazla olduğunu ifade etti.



'GEÇEN YIL URFA'DAN 5 BİN ÖĞRETMEN GİTTİ' 

Çalıştay için Şanlıurfa'nın seçilmiş olmasının heyecan verici olduğuna değinen Coşkun, "Daha geçtiğimiz dönem 2016-2017 eğitim öğretim yılı sonuna kadar il dışı ve özür grubu tayinleri dolayısıyla yaklaşık 5 bin öğretmen ilimizden ayrılmıştır. Bu rakam birçok ilimizin toplam öğretmen sayısından daha fazladır. GAP'a bağlı 9 ilin İl Milli Eğitim Müdürlerinin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarının ve bu illerden bazı okul/kurum Müdürlerinin davet edildiği çalıştaya biz de Bakanlığımızın davetlisi olarak Eğitimciler Birliği Sendikası adına iştirak ettik. Her ilin kendi sınırları içerinde yaşadığı sıkıntıları dile getirdiği komisyonlarda ortaya çıkan fotoğraf bu sorunun her açıdan değerlendirmesini içeren bir kapsama sahip. Ayrıca sorunların çözümü noktasında katılımcılar tarafından ifade edilen hususlar, hayata geçirilmesi halinde bu konuyu kökten çözebilecek potansiyele sahip" dedi.


SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini de paylaşan Coşkun, "Sendika olarak komisyon çalışmalarında ve kapanış bölümünde üzerinde durduğumuz sorunlar ve çözüm önerileri şöyle şekillendi:

Şanlıurfa öğretmen ihtiyacı ve öğretmen sirkülasyonu açısından İstanbul ile birlikte Türkiye genelinde ilk sıraları paylaşan bir il.
Öğretmen açığının fazla olmasından kaynaklı, ilk atama yoluyla Bakanlığımızın iyi niyetli çabalarıyla öğretmen atamalarında aslan payını almamıza rağmen göreve başlayan her öğretmenin ilk hedefi bulduğu ilk fırsatta ya memleketlerine ya da memleketlerine yakın bir ile tayin isteme olmaktadır.

Kalkınmada öncelikli illerin ortak sıkıntılarının Şanlıurfa'da da makes bulması

İlimize atanan öğretmenlerin ekseriyetle farklı illerden gelmeleri sebebiyle ailelerin yanına gitme isteği, anne baba çalışan ailelerin çocuklarını bırakabilecekleri bir yakınlarını bulamamaları, öğretmen ve alt yapı eksikliği nedeniyle çocuklarını başka illerde okutmak istemeleri vb. nedenlerle Şanlıurfa'dan ayrılmak istemektedirler.
Şanlıurfa il merkezi başta olmak üzere birçok ilçemizde konut kiralarının çok yüksük olması da öğretmenlerimizin ilimizde uzun kalmalarının önünde engel teşkil etmektedir.
Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının, kısa vadede sorunun çözümü noktasında umut olarak görülse de esasında Bakanlığımız tarafından daha önce uygulanmış ve aksaklıkları nedeniyle kaldırılmış olan bir uygulama olması hasebiyle kalıcı çözümü zorlama noktasında karırlılık gösterilmesi gerekmektedir.


Öğretmen hareketliliğinin tüm yönleriyle ele alınmasının ardından sorunun toptan çözümünün, teşvik alternatifleri ile mümkün olabileceği görülecektir. Sözleşmeli öğretmenlik dâhil bulunan geçici çözümler yerine, sadece ilk atama ile değil gönüllülük esasına dayalı tercihli atamaların önünü açabilecek çözümler noktasında Maliye bürokratlarının ikna edilmesi elzemdir.
Öğretmen hareketliliğinin en çok yaşandığı illerde çalışılan bölgenin zorluğuna göre kademeli olarak maaş artışı, kira/lojman desteği, kalkınmada öncelikli illere özel kreş yardımı vb. tedbirlerin bizleri sonuca daha çok yaklaştıracağını düşünüyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığımızın öğretmen atama kontenjanlarının dağılımı noktasında ilimize gösterdiği iyi niyetin yanında, pozitif ayrımcılık uygulayarak mevcut öğretmen açığının tek kalemde sıfırlanması da belli bir müddet nefes alınmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.


'ŞANLIURFA'NIN SADECE KONUŞMALARDA YER ALMASI BİZİ ÜZDÜ'

Şanlıurfa'nın çalıştayda sadece konuşmalarda yer almasının da kendilerini üzdüğünü dile getiren Coşkun, "Bir hususu da belirtmek gerekir ki, böylesine önemli ve en çok Şanlıurfa'nın dertli olduğu bir konuda, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünün açılış ve protokol konuşmaları bölümünü dışında, komisyon çalışmaları dâhil olmak üzere temsil edilmemiş olması bizleri ilimiz adına üzmüştür. GAP bünyesindeki diğer 8 ilin çoğunluğunun İl Milli Eğitim Müdürü seviyesinde temsil edildiği bir toplantıda ev sahibi sıfatıyla dahi olsa bulunmak, ilimizin sıkıntılarını not etmek, komisyon çalışmalarına katkıda bulunup sorunlarımızın çözümü noktasında hazirunu yönlendirmek, görevlendirilen İlçe Milli Eğitim Müdürlerine liderlik etmek daha doğru olurdu kanaatindeyiz" diyerek sözlerine son verdi.



AJANS URFA
Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER