Şanlıurfa'nın İsmi Siverek'mi Oluyor?

ŞANLIURFA: 1984'te Şanlı oluyor. Ama ilk adı SİVEREK. Siverek, 1926'da il olmaktan çıkarılıp ilçe haline getiriliyor...

 Şanlıurfa'nın İsmi Siverek'mi Oluyor?

Başbakan Yrd. Açıkladı! İşteİsmi Değişecek Olan İller  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı şehirlerinisimlerinin değiştirilmesiyle ilgili olarak, 'Zaman düşünme ve uygulama devri. Sadecedüşünmekle değil tabi, düşüneceğimizi yapacağız' dedi.

 

Bazı şehirlerin tarihlerindeki eskiisimlerini tekrar almalarına yönelik çalışmalarla ilgili olarakkonuşan Arınç,"Manisa'nın kendilerine borcu bize borcu yok. Bizim Manisa'ya borcumuz var. Çokçalışacağız, Manisa'mızı tarihte olduğu gibi Saruhan Beyliği'nin merkezi olarakne kadar güçlüyse aynı konuma getireceğiz. Geçenlerde bazı illerin isimlerideğişse ne olur? diye bir şey konuşuldu masamda. Yozgatlı Bekir Bozdağ hemenatıldı. 'Yozgat'ın eski ismi Bozok'tu yine Bozuk olsun' dedi. Beri ki başka birtaraftan atıldı, 'Bizimki de şu olsun.' Bende kendime döndüm. Manisa'nın yerinebir isim olsa acaba Saruhan mı olur başka bir yer mi olur ? diye düşündüm.Sizde düşünün, düşünmek parayla değil.

Düşünün bir karar verin, bir furya başlarsa, Manisa'nın ismi şöyle olsun diyekarar verirseniz onu da bu arada yapıveririz. Düşünün bakalım inşallah tabi ihtiyaç varsa.Manisa'dan bir şikayetimiz yok da tarihteki isimlerimize yeniden dönmeihtiyacımız varsa mesela, Hakkari 'benim adım Çölemerik olsun diyorsa düşüneceğiz.Beri tarafta 'Bakır da neymiş, Diyarbekir olsa daha güzel olur' diyen varsadüşüneceğiz kardeşim. Zaman düşünme ve uygulama devri. Sadece düşünmekle değiltabi, düşüneceğimizi yapacağız." ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet'le birlikte ismi değişen iller


MUĞLA: 1926'ya kadarki ismi MENTEŞE. 

RİZE: 1926'ya kadar LAZİSTAN sancağının merkez ilçesi. 

BURSA: 1924'ten önceki ismi HÜDAVENDİGAR. Ki, 1. Murat'ın unvanıdır. Bu unvanıkullanan tek padişahtır. Diğerleri ya Han, ya Sultan, ya Bey gibi isimlerkullanırdı. 

ÇANKIRI: 1925'e kadar KÂNGIRI. (Kanguruyu çağrıştırdığı için değiştirilmişolabilir!) 

KIRKLARELİ: 1926'ya kadarki ismi KIRKKİLİSE. 

BİNGÖL: 1926'ya kadarki ismi GENÇ. 

AFYONKARAHİSAR: İlk ismi KARAHİSAR-I SAHİB. Sahib, bir Selçuklu veziri.Cumhuriyet'in ilk yıllarında Afyonkarahisar, daha sonra kısaca Afyon oluyor.2005'te ise bu karışıklığı gidermek için çıkarılan kanunlaAfyonkarahisar ismini alıyor. 

AĞRI: İlk adı BAYAZIT. 1920'de Erzurum'dan ayrılıyor ve Bayazıt oluyor. Cumhuriyet, Osmanlı padişahlarına "yoz" dediği için Bayazıt ismi 1926'daKARAKÖSE adını alıyor. 1938'de Ağrı oluyor. Kelimenin aslı, Ağori. ADANA:1926'ya kadar KOZAN. 1926'da Kozan ilçeye dönüştürülüyor. Yine CEBELİBEREKETismiyle o bölgede bir il daha var. 1933'te Cebelibereket lağvoluyor veilçeleriyle birlikte Adana'ya bağlanıyor. Adana ilinin adı 1933'tedeğiştirilerek SEYHAN isimli bir il haline geliyor. 1956'da Seyhan, Adanaoluyor. 

BAlikeSİR: Yüzyıllarca KARESİ ismi olarak bilinen il 1926'da Balıkesir adınıalıyor. 

SAMSUN: Yine 1926. O yıla kadarki ismi CANİK ili. 

ÇANAKKALE: Çanakkale, önce BİGA sancağının merkezi. Sonra 1925'teÇanakkale il oluyor. Biga Çanakkale'yebağlanıyor. Hatta 1926'ya kadar GELİBOLUisimli bir il de var. Bu il de lağvedilip Çanakkale'ye ilçe olarakbağlanıyor. 

ARTVİN: 1921'de il olmadan önceki ismi LİVANE. Örneğin Zülfü Livaneli, Livanelilidir.1933'te Rize ve Artvin birleşerek ÇORUH ismini alıyor. Sonra Rize ayrılıyor ve1956'da Çoruh ismi Artvin halini alıyor. 

YOZGAT: 1926 yılına kadar olan ismi BOZOK. 

BİLECİK: 1926'ya kadar bu ilin adı ERTUĞRUL idi. (Burada bir parantez şart:Ağrı'nın ilk ismi Bayazıt; Bilecik'in ilk ismi Ertuğrul. Özkökümüzühatırlattığı için Ertuğrul ismi kaldırılıyor! 

TUNCELİ: 1926'ya kadarki ismi DERSİM. O yıl ilçe haline getiriliyorve Elazığ (Elaziz) iline bağlanıyor. 

KAHRAMANMARAŞ: 1973'te Kahraman sözcüğü ekleniyor. 

ELAZIĞ: 1937'ye kadarki ismi ELAZİZ. (Böylece bir padişah ismi daha gitmişoluyor!) 

GİRESUN: 1921'de il oluyor. 1925'te KARAHİSARIŞARKİ isimli bir başka il, ŞEBiNKARAHİSARismini alıyor. 1933'te Şebinkarahisar il olmaktan çıkarılıp, Giresun'a ilçeolarak bağlanıyor.

DİYARBAKIR: 1937'ye kadar olan ismi DİYARBEKİR.. (Bir harf için ne isimlerdeğişiyor Ya Rab! Kaldı ki Bekir ismi hakaret unsuru mudur? Yani ilk ismiTUZSUZDELİBEKİR olsa anlardım!) Bu arada o bölgede ERGANİ isimli bir il de var.Ergani, 1926'da lağvediliyor.

ADANA: 1926'ya kadar KOZAN. 1926'da Kozan ilçeye dönüştürülüyor. YineCEBELİBEREKET ismiyle o bölgede bir il daha var. 1933'te Cebelibereket lağvoluyorve ilçeleriyle birlikte Adana'ya bağlanıyor. Adana ilinin adı 1933'tedeğiştirilerek SEYHAN isimli bir il haline geliyor. 1956'da Seyhan, Adanaoluyor.

ÇATALCA: 1926'ya kadar il imiş. 

GAZİANTEP: 1926 yılına kadarki ismi AYINTAP, o yıl GAZİAYINTAPoluyor. 

MANİSA: İlk ismi, Osmanlı'dan bir önceki beyliklerden birinin yerleşim yeriolması nedeniyle SARUHAN. 1926'da Manisa oluyor. 

ŞANLIURFA: 1984'te Şanlı oluyor. Ama ilk adı SİVEREK. Siverek, 1926'da ilolmaktan çıkarılıp ilçe haline getiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2018, 14:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER